GÜBRETAŞ'tan İran'a 150 milyon dolarlık yatırım

GÜBRETAŞ, İran'da 3 yıl içinde yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Gübre Fabrikaları Türk AŞ (GÜBRETAŞ) Genel Müdürü Mehmet Koca, İran'daki Razi Petrokimya Tesislerine 3 yıl içinde 150 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi.
Koca, düzenlediği basın toplantısında, yüzde 75 oranında tarım kredi kooperatiflerine ait şirketin, yüzde 25 oranında Borsaya açık olduğunu hatırlattı.
İran'da özelleştirme ile 2008 yılında Razi Petrokimya Tesislerinde bir konsorsiyum ile beraber 650 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirdiklerini anımsatan Koca, şirketin ayrıca gemi brokerlığı, gemi ticareti, nakliyesi, lojistik ve zirai ilaç konularında iştirakleri bulunduğunu söyledi.
GÜBRETAŞ'ın 2011 yılında Türkiye'de 1,2 milyar lira, toplam konsolide bazda da 2,3 milyar liralık ciro elde etmesini beklediklerini belirten Koca, 2011'de 1 milyon 542 bin ton gübre sattıklarını ve 2010'a göre yüzde 6'lık büyüme kaydettiklerini bildirdi. Koca, konsolide toplam satışın 3 milyon 100 bin ton olduğunu, toplam satışın yüzde 49'unun Türkiye, yüzde 51'inin İran'dan gerçekleştirildiğini, üretimin ise yüzde 21'inin Türkiye, yüzde 79'unun İran tarafından karşılandığını ifade etti.
Gübre sektörünün Türkiye'de hammadde itibariyle dışa bağımlı olduğunun altını çizen Koca, şirketin Türkiye'de pazar gücü, İran'da ise üretim gücü bulunduğunu, İran'daki üretimin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini, kalanının da İran iç pazarında değerlendirildiğini söyledi.
"Yarımca tesisleri için 70 milyon euro yatırım"
İran'daki Razi Petrokimya Tesislerinin 800 bin metrekarelik alan üzerine kurulduğunu, 13 fabrika bulunduğunu ve 3 milyon 770 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Koca, İran'dan Doğu Afrika ile Çin arasındaki hinterlanda, ağırlıklı olarak da Hindistan'a ihracat yaptıklarını ifade etti.
Yatırım bütçeleri hakkında da bilgi veren Koca, 2011 yılında Türkiye'de üretim kabiliyetini yüzde 45 artırmak için Kasım ayında ihaleye çıktıklarını, İzmit Yarımca Tesislerdeki kapasite artırım kararı çerçevesinde Şubat ayında teknoloji ve inşaat işleri açısından ihale dosyalarının ulaşacağını, Mart-Nisan aylarında da karar vereceklerini bildirdi.
Bu yatırımın yaklaşık 70 milyon euroluk bir yatırım olduğuna dikkati çeken Koca, söz konusu yatırımın 2012 ve 2013 yıllarını kapsayacağını anlattı.
"Ambargodan dolaylı etkilenme söz konusu"
İran'a uygulanan ambargoya dair de Koca, İran özelinde ambargonun son dönemlerde biraz daha etkisini artırmaya başladığına dikkati çekerek, "İran'da 20 yıldır ambargo var. İranlılar ambargoyla yaşamaya alışmış. Ona göre çözümlerini üretiyorlar. Razi Petrokimya Tesisleri olarak bir İranlı firmayız. Orada İran hukukuna, İran çözüm tekniklerine sahibiz. O nedenle biz İran'da ürettiğimiz ürünü Türkiye'deki bir dış ticaret firması vasıtasıyla pazarlamaya çalışıyoruz. Zaten şirketimiz ve ürünler, ambargonun yasakladığı çerçeve içinde değil" şeklinde konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir