Gül: İsrail'i ikaz ediyorum

Cumhurbaşkanı Gül, “İsrail'in kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye tevessül etmemesini ve böyle bir saldırı gerçekleştirmemesini buradan ikaz ediyorum” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ortadoğu’daki çatışmaları değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, “Bundan hem utanıyor, hem de derin üzüntü duyuyoruz” diye konuştu.

“İsrail bu boşluktan adeta istifada edercesine denizden ve karadan Filistinlileri bombalamaktadır. Evleri yıkmakta, masum insanları öldürmektedir. Çok tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Bu saldırıların durması için çağrı yapıyorum ve ayrıca İsrail'in bir kara operasyonuna hazırlandığını görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye tevessül etmemesini ve böyle bir saldırı gerçekleştirmemesini buradan ikaz ediyorum. Bunun çok tehlikeli gelişmeler ve tırmanmalar oluşturacağını ve çok büyük nefret kaynağını bölgede ekeceğini hatırlatmak istiyorum.

Her şeyden önce bu saldırıların durması gerekir. Sonu alınmaz bir kaosa gebedir. Saldırılar durmalı, asla bir kara harekatı yapılmamalı.”

Köşk'ten yapılan açıklama

Öte yandan Gül, Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan ve dünyadaki genel şiddet sarmalını konu alan açıklamasında, "İsrail Gazze'ye hava saldırılarını durdurmalı, kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir. 2012'de ilan edilen ateşkes koşullarına dönülmeli, Filistin halkının vazgeçilmez haklarını geri verecek şekilde barış müzakerelerinin tekrar başlaması için gayret gösterilmelidir. Gazze'ye insani yardımın acilen ulaşmasına müsaade edilmelidir" dedi.

Açıklamada, "Gazze'deki son İsrail hava saldırılarının yarattığı büyük insani acı ve trajedinin de gösterdiği gibi, ne yazık ki son haftalarda dünyada şiddet sarmalı hızlı bir tırmanışa geçmiştir" denilerek, Irak'tan Yemen'e, Suriye'den Libya'ya, Filistin'den Afganistan'a, Ukrayna'dan Somali'ye kadar şiddet, terör ve silahlı çatışmaların dünyada barış ve istikrara ciddi bir tehdit teşkil etmekte olduğu kaydedildi.

Gül, bu tırmanışın, telafi edilemeyecek insani trajedilere yol açtığını, insanlığa ve yaşanan çağa hiçbir şekilde yakışmadığını ifade ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Çatışmalar, birbirini etkileme, başka bölgelere sıçrama ve yayılma riski de taşımaktadır. Dolayısıyla, bütün tarafları sorumlu davranmaya ve  çatışmaları derhal durdurmaya davet ediyorum. Bütün tarafları diplomasiyi, diyalogu ve siyasi mekanizmaları gecikmeden ve samimiyetle harekete geçirmeye çağırıyorum. Aksi takdirde,  bu gidişten herkes zarar görecektir. Böyle bir gidişin kazananı olmayacaktır."

Rehineler serbest bırakılmalı

Gül, Irak'ta IŞİD tarafından alıkonulan Musul Başkonsolosluğu personeli ile ilgili konuya da değinerek, "Alıkonulan rehinelerimizin derhal serbest bırakılması beklentimizdir" dedi. Açıklama şöyle devam etti: "Bu çatışmaların mağduru olan bütün halklar bizim tarihi, kültürel ve insani bağlarımız olan halklardır. Bunların arasında ayrıca soydaşımız olan Türkmen asıllı Irak ve Suriye vatandaşları ve Kırım Tatarları da, geniş çatışmalardan en büyük sıkıntıyı çekmektedirler."

Irak'ta yeni hükümetin en kısa sürede kurulması için bütün siyasi aktörlerin fedakârlık yapması ve ulusal birliğin sağlanmasına öncelik verilmesi gerektiğini belirten Gül, "Herkesin mezhepçi ve etnik yaklaşımları bırakması gerekir. Orada da insani sorunlar had safhadadır ve çare beklemektedir" dedi.

Gül, Suriye'de siyasi sürecin tekrar başlaması için gerekli koşullar yaratılması gerektiğini de ifade ederek, Suriyeli mülteciler meselesinin de çare bekleyen bir insani trajedi halini aldığına dikkat çekti.

Afganistan'da Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları tartışma konusu olmaktan çıkması ve yeni yönetimin bir an önce görevine başlaması gerektiğini de kaydeden Gül, "Bu konularda bölgesel ve küresel uzlaşıların sağlanması önem taşımaktadır. Bunun zemini de Birleşmiş Milletler, bölgesel örgütler ve komşuluk forumlarıdır" ifadelerini kullandı.  

       

Bu konularda ilginizi çekebilir