Güler: Saldırgan Türk olabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA – İçişleri Bakanı Muammer Güler, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin cesetlerinin "fazlaca parçalandığını" belirterek, saldırganın Türk olabileceğini, kesin bilginin incelemeler sonucunda ortaya çıkacağını kaydetti. 
ABD Büyükelçiliği önünde yaşana patlamanın ardından olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, olayın saat 13.14'te meydana geldiğini belirterek, ABD Büyükelçiliği'nin Paris Caddesi'ndeki 2 nolu personel girişi nizamiyesinde yaşanan olayın canlı bomba olduğu tahmin edilen bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. Olay sırasında o bölümde 3 güvenlik görevlisi bulunduğunu, ikisinin nizamiyenin korunaklı olan iç bölümünde, birini ise dışarıda bulunan ön bölümde olduğunu belirten Güler, ön bölümde bulunana ve saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin 1966 doğumlu Mustafa Akarsu olduğunu ifade etti. 
Olayda Akarsu ile birlikte canlı bombanın hayatını kaybettiğini, patlama sırasında içeride bulunan 1974 doğumlu Didem Tuncay'ın da ağır yaralı olduğunu belirten Güler, hafif yaralanan iki güvenlik görevlisinin ise ayakta tedavi edildiğini bildirdi. Canlı bombanın kimliğinin bulunması için gerekli araştırmaların yapıldığını bildiren Güler, ilgili Cumhuriyet Savcısı'nın, bomba ekiplerinin ve olay yeri inceleme ekiplerin olay yerinde olduğunu ifade etti. 
 
Örgüt ihtimali yüksek
Olayın gerçekleştiği andan itibaren kendisinin de gelişmeleri yakından takip ettiğini ve ilgili yerlerle devamlı koordine halde bulunduğunu anlatan Güler, "Ankara valimiz ve Ankara emniyet müdürümüz bizzat olay yerine gelerek buradaki gelişmeleri izlediler. Önümüzdeki kısa süre içerisinde bu canlı bombayla ilgili parmak izinden diğer ele geçen bilgilerden sonuca varmaya çalışacağız" dedi. 
Patlamanın nizamiyeye hasar verdiğini ve cesetlerin de fazlaca parçalandığını kaydeden Güler, incelemelerde somut sonuçlara ulaşıldıkça gerekli açıklamaların yapılacağını, canlı bombanın erkek olduğunun belirlendiğini söyledi. 
Güler, "Olayda örgüt bağlantısı var mı?" diye sorulması üzerine, canlı bomba olaylarında örgüt bağlantısı ihtimalinin yüksek olduğu yorumunda bulunan Güler, kimlik tespiti sonrası gerekli açıklamanın yapılacağını ifade etti. Güler, saldırganın personel kapısından nasıl girdiğinin sorulması üzerine de "Onların hepsini bulacağız emniyette gerekli doküman ve bilgilerimiz var ama kesin bilgi olmadan bir açıklama yapmam" dedi. 
ABD Büyükelçiliği'ndeki güvenlik önlemlerinin sıkılığına dikkat çeken Güler, saldırganın bu koruma ağından geçerek Büyükelçiliğin iç tarafına geçmesinin mümkün olmadığını bu nedenle de bombayı girişte patlattığını anlattı. Güler, saldırganın muhtemelen Türk olduğunu, kesin bilginin incelemeler sonucu ortaya çıkacak sonuçlara göre verileceğini ifade etti.