”Gün birlik, beraberlik günüdür”

Başbakan Erdoğan, Güngören'de patlamaların meydana geldiği yerleri incelemesinin ardından bir açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gün birlik günüdür, beraberlik günüdür. Teröre karşı milletçe ne kadar bir ve beraber olabilirsek, ne kadar dayanışma içerisinde olabilirsek, ne kadar terörü yalnızlığa itebilirsek o kadar başarılı oluruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Güngören'de patlamaların meydana geldiği yerleri incelemesinin ardından bir açıklama yaptı. Dün akşam saat 21.45-21.55 civarlarında 2 ayrı patlama sonucunda 17 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun diyorum. 154 yaralımız vardı. Bu yaralı vatandaşlarımızın da 50'si dışında diğerleri taburcu edildi. Tedavileri yapıldı. 50 kadar vatandaşımız çeşitli hastanelerde tedavi altında. 7 kadar vatandaşımızın durumu ağır. Kendilerine şifalar diliyoruz, ailelerine sabırlar diliyoruz" diye konuştu. Terör konusunun her zaman dile getirildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terörü her zaman dile getiriyoruz. Terör, dini, milleti, vatanı, ırkı olmayan bir olay, bir fenomen. Türkiye 30-35 yıldır terörle mücadele ediyor. Terörle mücadele biter mi? Bu terörle mücadele şüphesiz ki kökü kazınana kadar devam eder. Peki bugüne kadar bunu bitiren oldu mu? Şu anda başta dünyanın en büyük ülkeleri olmak üzere ABD'den tutun da İngiltere, İspanya, İtalya'ya kadar bütün bu ülkelerde terörle mücadele halen devam etmektedir. Bu mikrofonlarda siyaset yapılmaz. Ölüm üzerinden, kan üzerinden siyaset yapılmaz.

Şunu söylemek durumundayım; gün birlik günüdür, beraberlik günüdür. Teröre karşı milletçe ne kadar bir ve beraber olabilirsek, ne kadar dayanışma içerisinde olabilirsek, ne kadar terörü yalnızlığa itebilirsek o kadar başarılı oluruz."

"Terörün halktan desteğini kaybetmesi lazım"

Erdoğan, şunları söyledi: 

"Terörün halktan desteğini kaybetmesi lazım. Terör örgütleri ve onların temsilcilerinin halktan desteğini kaybetmesi lazım. Bunu başarmamız lazım. Eğer teröre destek veren siyasi örgütlere halk desteğini devam ettiriyorsa o zaman terör, gücünde zaafa değil, kuvvet bulmaya devam eder. Adı ne olursa olsun, hangi kanattan olursa olsun, az önce dediğim gibi terörün dini yok. Bunu böyle bilmemiz gerekiyor. Bu noktada milletçe el ele vereceğiz. Güvenlik güçlerimiz polisiyle, askeriyle teröre karşı mücadelesini sürdürüyor, sürdürecek. Biz de başta Terörle Mücadele Yüksek Kurulu olmak üzere teröre karşı izlenecek stratejileri ve taktikleri belirliyoruz. Yapılması gereken ne varsa uluslararası camiadan da destek alarak yapmaya çalışıyoruz." 

Başbakan Erdoğan, Hava Kuvvetlerinin sınır ötesi operasyonlarıyla, Kara Kuvvetlerinin de sınır ötesi ve sınır içi operasyonlarıyla havadan ve karadan terörle mücadele etmeye devam ettiğini ve teröristlerin karargah, mağara ve inlerini vurduğunu, kentlerde de polisin aldığı her türlü haberi değerlendirerek bu mücadeleyi sürdürdüğünü vurguladı. 

Erdoğan, teröre karşı sürdürülen bu mücadelenin hassasiyetle devam ettiğini dile getirerek, "Ne yazık ki terörün bedeli ağır oluyor. Dün akşamki olay da bunlardan bir tanesi. Bugün Bakanlar Kurulu toplantısını iptal ederek geldim" dedi. 

 

Medyadan istekler

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, medyadan isteklerini de dile getirerek, şunları kaydetti: 

"Medyadan isteğim şudur; terör örgütlerinin en büyük amacı propagandalarını yaptırmaktır. Fakat ne yazık ki medyamız bu konuda gereken hassasiyeti göstermiyor. Yani şurada kan revan içinde yatan vatandaşı ekrana getirmek suretiyle halka iyilik yapmıyorsunuz. Bu halkı yaralıyor. Terör örgütünün propagandası yapılıyor. Bunun yapılmaması lazım. Bunları göstermenin bize faydası yok. Bunları göstermek halkın motivasyonunu bozar. Bunları göstererek, halkı bir daha vurup yaralamayalım. Bunu sizden rica ediyorum. Ne yazık ki bu görüntüler tüm görsel medyada yer aldı. Bu, terörü farkında olmadan verilen bir destektir. Bunu göstermeyelim. Bunu sizden rica ediyorum. Terör propagandasının yapılmasını ister. Terörün propagandasının en güzel yolu da yapılan eylemin gösterilmesidir. Buna fırsat vermeyelim diyorum." 

Erdoğan, olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, bugün 8 vatandaşın Fetih Camii'nde cenaze töreninin yapılacağını söyledi. 

Başbakan Erdoğan, yakınlarını kaybedenlere sabır, yaralılara da acil şifalar dilediğini kaydetti. 

Sessiz miting teklifine onay

Erdoğan, incelemelerde bulunduğu Güngören'de yaptığı açıklamanın ardından bir gazetecinin, "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın teröre karşı millet olarak sessiz bir miting yapılması teklifi konusunda Hükümet olarak ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Böyle bir birlikteliği ortaya koymak güzeldir. Bunu kendileriyle de oturup konuşuruz ve ondan sonra da atılması gerekeni, yapılması gerekeni en güzel şekilde yapmaya inşallah gayret ederiz" şeklinde yanıtladı. 

Başka bir gazetecinin "Olayla ilgili herhangi bir terör örgütü ismi geçiyor mu?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: 

"Bunlardan kaçınalım. Terörün, terör olarak adını koyalım. Adını koyduğumuz zaman onun propagandasını yaparız. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların neticesinde böyle bir şey yakalandığında bulgular, belgeler, kişiler yakalandığında bunu zaten emniyetimiz açıklayacaktır."