”Güney Pars Sahası'yla ilgili tam mutabakat sağlanmadı”

Yıldız, "İran'dan alından doğal gazla ilgili kısa vadede bir kapasite artırımı söz konusu değil." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Pars Sahası ile ilgili detaylar konusunda tam mutabakat sağlanmış durumda olunmadığını ifade ederek, "Nihai anlaşma bütün noktalarıyla birlikte olgunlaşmış değil" dedi.

Yıldız ile Zambiya Enerji ve Su Kaynaklarını Geliştirme Bakanı Kenneth Konga yaptıkları görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Zambia'nın Türkiye'de, Türkiye'nin de Zambia'da yatırımı bulunmadığını, önceden yapılmış bir anlaşma ve iş konseyi de olmadığını söyledi.

Yıldız, görüşmede, Zambia'nın yer altı zenginliklerinin ve hidro kaynaklarının değerlendirilmesini görüştüklerini ifade etti.

Konuk Bakan da ülkesinin zengin enerji kaynaklarının nasıl değerlendirilebileceğini görüşmek üzere Türkiye'ye geldiklerini belirterek, Türkiye ve Zambia arasında ekonomik aktivite anlamında çok fazla işbirliği olmadığını kaydetti.

Türkiye'den -özellikle enerji, madencilik, tarım sektörlerinde- çok şey öğrenip yapmak istediklerini ifade eden Konga, Zambia'nın kömür, uranyum gibi enerji kaynakları potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

Konga, Türk özel sektörünü ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

"Kapasite artırımı söz konusu değil"

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Güney Pars bölgesinde Türkiye ile İran'ın ortak doğal gaz arama çalışmasının takviminin sorulması üzerine, geçen hafta sonu İran Cumhurbaşkanının Özel Temsilcisi Ali Aga Muhammedi ile Türkiye'nin İran ile şu ana kadar yaptığı projelerin değerlendirildiğini söyledi.

Yıldız ayrıca, Muhammedi ile Güney Pars Sahası'nın da içinde bulunduğu mevcut projelerin, elektrik alım-satımıyla ilgili bir kısım yatırımların ve boru hatlarıyla alakalı muhtemel yatırımların değerlendirildiği bir görüşme yaptıklarını söyledi. 

Türkiye'nin tahkim sürecini başlattığını, tahkim süreciyle ilgili bir kısım değerlendirmelerin de yapıldığını anlatan Yıldız, "BM'nin enerji sektörüyle alakalı yaptırımlar listesinde henüz bir risk bulunmamaktadır. ABD'nin kendi içinde değerlendirmeleri vardır ama şu anda BM kararlarında sektörümüzle ilgili bir risk bulunmamaktadır" dedi.

Türkiye'nin mevcut doğal gaz alımlarının en büyük tedarikçilerinden birinin İran olduğunu ifade eden Yıldız, kısa vadede bir kapasite artırımının söz konusu olmadığını belirtti.

Yıldız, mevcut anlaşma çerçevesinde devam ettiklerini çünkü global krizin etkisiyle 2008 ve 2009 yılındaki tüketim eğrilerinin özellikle gazda düştüğünü kaydetti. 

Güney Pars Sahası'nda kalan son anlaşmanın ne zaman imzalanacağının sorulması üzerine de Yıldız, "Güney Pars sahasıyla ilgili bütün detaylar konusunda mutabakat sağlamış değiliz. Nihai anlaşma bütün noktalarıyla birlikte olgunlaşmış değil" dedi. 

"Nükleer ile ilgili kanun 16 Temmuz'da çıkar"

Bir başka soru üzerine de nükleer güç santralleriyle ilgili hükümetler arası anlaşmanın imzalandığını ve TBMM genel kuruluna geldiğini ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

"Yenilenebilir Enerji Kanunu ile alakalı, ikisinin birbirinden ayrılmaz parça olduğunu düşünüyoruz. AK Parti 'yenilenebiliri ihmal ediyor, nükleeri ön plana alıyor' gibi iddialar dolaşıyor, bunun ben siyaseten kullanıldığını düşünüyorum. Ben buradan açıkça söylüyorum, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili kanun teklifine ek önergelerle dizayn edeceğimiz bir süreç içindeyiz. Eğer TBMM Genel Kurulu'nun Danışma Kurulu çerçevesinde süresinin müsaade etmesi halinde öncelikle çıkartmak isteğimiz kanunun yenilenebilir ile alakalı kanun olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki nükleer ile ilgili kanunu bunun ayrılmaz parçası olarak görüyorum, o da 16 Temmuz'a kadar çıkacaktır diye düşünüyorum. Eğer süre yetmezse, Danışma Kurulu'nun aldığı kararla belki bu kanunlar çıkana kadar uzayacaktır, meclisimiz karar verecektir.

Enerji Bakanlığı olarak şu anda genel kurulda bekleyen üç adet kanun tasarımız, teklifimiz var. Bunun üçünün de çıkarılmasını biz bakanlık olarak istiyoruz. Yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili kanun teklifinin kanunlaşması, nükleer güç santralleriyle ilgili hükümetler arası anlaşmanın imzalanması ve enerji KİT'leri ile ilgili mahsuplaşma. Üçü de hazır beklemektedir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir