Güneydoğu'dan ihracat artıyor

Bölgede ocak-nisan dönemindeki ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 2 milyar 961 milyon dolara ulaştığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ocak-nisan döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 2 milyar 961 milyon dolara ulaştı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 ocak-nisan döneminde bölgeden 2 milyar 766 milyon 11 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

Bu yılın aynı döneminde ihracatın yüzde 19 artarak 2 milyar 961 milyon dolara ulaştığını ifade eden Çıkmaz, "Ayrıca diğer ihracatçı birlikleri adına ise 215 milyon 794 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Böylece ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 14,9 oranında artışla 3 milyar 177 milyon 576 bin dolara yükseldi" ifadesini kullandı.

Bölgeden 886 milyon 943 bin dolarlık tekstil, 486 milyon 97 bin dolarlık halı, 673 milyon 671 bin dolarlık hububat-bakliyat, 88 milyon 274 bin dolarlık kuru meyve ve 826 milyon 796 bin diğer ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Çıkmaz, şu bilgileri verdi:

"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 59,3 pay ile ilk sırada yer almakta bunu AB ve Afrika ülkeleri takip etmektedir. Toplam 173 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Libya, Suriye, ABD, İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere ve Mısır, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Halı, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, kağıt ve karton ile dış giyim bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."

Gaziantep'in ihracattaki payı

Çıkmaz, bölgenin "lokomotif ili" Gaziantep'ten yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artarak 2 milyar 63 milyon 612 bin dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Gaziantep'in bu ihracat rakamıyla Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğuna dikkati çeken Çıkmaz, ihracatta hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünlerinin önde gelen sektörler olduğunu kaydetti.