Günter Verheugen, TOBB'a danışman oldu

Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, TOBB'un AB ve Almanya'dan sorumlu danışmanlık görevini yürütüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen'in 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren, TOBB'un AB ve Almanya'dan sorumlu danışmanlığı görevini yürüttüğünü söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ile TOBB ETÜ'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, TOBB'un AB katılım sürecini Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve sosyal dönüşüm çabalarının çıpası olarak gördüklerini, bu nedenle daima Türkiye'nin AB üyeliğinin arkasında olduklarını ifade etti.

İş dünyasının AB'ye üyeliğin gerektirdiği intibak sürecine destek olmak için bir dizi kapasite inşa çalışmasını 2001 yılından sonra gerçekleştirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, işletmelerin AB katılım sürecini daha iyi anlamaları ve üyeliğin gerektirdiği intibakı kolaylaştıracak bir dizi projeyi de geliştirip uyguladıklarını anlattı.

Avrupa'daki muhataplarıyla birlikte üye oldukları Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin en etkin üyelerinden biri haline geldiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde, AB katılım sürecinde ve AB'nin en önemli ülkelerinin başında gelen Almanya ile ilişkilerin gelişmesinde Günter Verheugen'in TOBB olarak, kendileriyle çalışmayı kabul ettiğini söyledi.

Verheugen'in Federal Alman siyasi hayatının önemli figürlerinden olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"AB'nin 1997 yılında Türkiye'yi genişleme süreci dışında bırakan zirve kararının değişmesinde, Federal Almanya Başbakanı Gerhard Shröder'le birlikte ciddi bir katkı sağlamış ve 1999 yılı Aralık ayındaki AB Zirvesi'nde, Türkiye'nin AB katılım sürecindeki adaylık konumu teyit edilmiştir.

Günter Verheugen, 1999-2004 yılları arasında AB Komisyonu Genişlemeden sorumlu üyesi olarak görev yaptı. Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerine başlamak için gerekli olan siyasi reformların gerçekleştirilmesinde, son derece yapıcı katkılar sağladı.

Verheugen, 2004 yılında Türkiye ile katılım müzakerelerinin açılmasını öneren Avrupa Komisyonu İlerleme Raporunun ana aktörlerindendir."

 Verheugen'in 2005-2010 yılı Şubat ayına kadar, Avrupa Komisyonu'nun İşletmeler ve Sanayi politikalarından sorumlu başkan yardımcılığı görevini yürüttüğünü, özellikle Küçük İşletmeler Şartı ile Avrupa iş dünyasında, KOBİ'lerin hamisi olarak ün yaptığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Avrupa Komisyonu üyeliği döneminde ve sonrasında, Türkiye'nin AB üyeliğinin, özellikle Avrupa için önemini sıkça vurgulayan Verheugen, 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren, Birliğimizin AB ve Almanya'dan sorumlu danışmanlığı görevini yürütmektedir" diye konuştu.

AB katılım sürecinin maliyetli bir uyum sürecini gerektirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, büyük meblağda yatırım maliyetlerinin karşılarına çıkacağını, bu süreçte, bazı alanlarda hazırlıklarını uzun döneme yaymaları gerekeceğini söyledi.

İşletmelerin rekabet gücüne 74 milyon euro kaynak sağlandı

TOBB olarak, Türkiye'nin AB katılım çabalarının başarıyla sonuçlanmasına katkı sağlamaya, aynı zamanda firmaların rekabet gücünü artırarak üyeliğin gerektirdiği yeniden yapılanma ihtiyacına daha güçlü bir destek vermeye çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"AB'nin nin son genişleme dalgasını, 2004 yılına kadar başarıyla yönlendiren Sayın Verheugen bu çabalarımızda Nisan ayından itibaren bize yol göstermeye başladı. TOBB olarak işletmelerimize dönük olarak AB fonlarından bugüne kadar yaklaşık 57 milyon euro tutarında kaynak sağladık. Şu anda gündemde olan ve prosedürleri tamamlanmak üzere olan üç yeni proje ile de önümüzdeki 2 yıl içinde, yaklaşık 16,7 milyon euro kaynak sağlamış olacağız. Dolayısıyla, TOBB olarak sadece AB kaynaklarından işletmelerimizin rekabet gücüne aktardığımız kaynak tutarı, yaklaşık 74 milyon euro'ya ulaşmıştır."

Hisarcıklıoğlu, yeni projeler kanalıyla işletmelere daha fazla kaynak sunmak üzere çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir