Günün Ajandası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

•    Euro Bölgesi TÜFE: Euro bölgesinde 2011 yılında görülen %3.0 seviyesinden sonra sürekli olarak gerileyen enflasyon oran, geçtiğimiz yıl Aralık ayında %-0.2 olarak açıklanmıştı. Düşük seviyedeki enflasyonun sıkıntılara neden olduğu Avrupa Birliği için, düşüşün devam etmesi olumsuz karşılanacaktır. 2015 yılında açıklanan Ocak ayı enflasyon verisi %-0.6 olarak 2011 sonrası en düşük değerine ulaşmıştı. Geçtiğimiz ay %0.3 olarak açıklanan enflasyon oranında Haziran ayı verisi için beklentilerin %0.2'de ağırlık kazandığı görülmekte. Enflasyonda düşüsün sürmesi durumunda Euro'da değer kaybının devam ettiği görülebilir. Enflasyonun yükselmesi durumunda ise Euro'da değer kazancı yaşanabilir. (12:00)

•    ECB Politika Faiz Kararı: Parasal genişleme sürecine adım atan Avrupa Merkez Bankası politika faizini son olarak Eylül 2014'te 0.15 seviyesinden %0.05 seviyesine çekti. Son dönemde Euro Bölgesi'nden gelen umut verici toparlanma sinyalleri görülüyor. Ekonomistler ECB'nin politika faizinde değişikliğe gitmesini beklemiyor. Beklentilerin dışında ECB'nin faiz indirimine devam etmesi durumunda Euro'da sert değer kaybı yaşanabilir. Açıklama sonrasında saat 15.30'da ECB Başkanı M.Darghi'nin yapacağı konuşmanın da takip edilmesinde yarar var.(14:45)

•    ABD İlk İşsizlik Başvuruları: Devlete ait iş bulma kurumuna ilk kez yapılan başvuruların sayısını izleyen, ilk işsizlik başvuruları verisinde yükseliş yaşanması, ülkede işsiz sayısını artmakta olduğu gösterir. İşsiz sayısında yaşanan artışın, normal şartlarda ülke para birimi üzerinde negatif etki meydana getirmesi beklenmektedir. Haftalık olarak açıklanan veri için 2015 Temmuz ayı, ikinci haftasına dair oluşan beklentinin geçtiğimiz haftanın 12 bin kişi aşağısında, 285 bin kişi düzeyinde olduğu görülüyor. (15.30)

•    ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları: İş bulma kurumuna işsizlik ödeneği almak için yapılan başvuru sayısını izleyen ekonomik verinin, geçen dönemlere göre artış kaydetmesi ekonomide yaşanan yavaşlamayı göstermesinden dolayı, ülke para birimi üzerinde olumsuz etki yaratması beklenir. Geçtiğimiz döneme göre 34 bin kişi azalış kaydetmesi beklenen devam eden işsizlik başvurularında yaşanabilecek düşüş ABD Dolarında değer artışına neden olabilir. (15.30)

•    ABD Philadelphia FED İmalat Anketi: 2014 Kasım ayından sonra son 20 yılın en yüksek seviyesi olan 40.20'den gerilemeye başlayan ABD Philadelphia FED İş Ortamı Görünümü, Ocak ayı sonrasında 7.50'nin üzerine geçememişti. Geçtiğimiz ay 15.20 olarak açıklanan veri için Temmuz ayı beklentileri 12.00 seviyesinde bulunuyor. Yükseliş yaşanması, Dolar'da değer kazancı yaratabilir. (17.00)

•    ABD NAHB Konut Piyasası Endeksi: 2014 Haziran ayı sonrasında 50 seviyesinin üzerine yerleşen NAHB Konut Piyasası Endeksi Mayıs ayında 54 seviyesinde açıklandıktan sonra, Haziran ayında 59'e yükselmişti. Haziran ayı verisi için piyasada oluşan beklentilerin medyan değeri 59 seviyesinden bulunuyor. Konut piyasası endeksinin yükselişine devam etmesi Doların değer kazanmasına neden olabilir. (17.00)


Ekonomik Gelişmeler

Avrupa

•    Yunanistan Parlamentosu, Euro Bölgesi liderlerinin, hükumete "86 milyar Euroluk üçüncü kurtarma paketi" karşılığında ön koşul olarak talep ettiği kapsamlı reform paketi ile ilgili kanun tasarısını kabul etti.

•    Fransa'da Haziran ayında enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti ve %0,1 düştü. Yıllık enflasyonda ise Mayıs ayına göre bir değişiklik gerçekleşmedi ve %0,3 düzeyindeki seyrini korudu. 

•    İngiltere'de Haziran ayında işsizlik maaşı başvuruları beklentiler düzeyinde %2,3 artarken, artış miktarı 7000 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise Mayıs döneminde bir puan artarak %5,6'ya yükseldi. 

Petrol

•    ABD'de ham petrol stokları beklentilerin üzerinde 4,35 milyon varillik azalma gösterdi. Cushing stok merkezinde ise stokların 438 bin varil arttığı görülürken, ABD'de üretim 9,562 milyon varile düştü.

Türkiye

•    Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 242 bin kişi artarak 2 milyon 821 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,6 puanlık artış ile %9,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,8 puanlık artış ile %11,6 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,5 puanlık artış ile %17 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,7 puanlık artış ile %9,8 olarak gerçekleşti.

•    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe faiz dışı dengesi Ocak - Haziran döneminde 30.5 milyar TL fazla verdiğini belirtti. Bütçe dengesinin ise aynı dönemde 804 milyon TL fazla verdiğine değinen Şimşek ayrıca Haziran ayında bütçenin 3,2 milyar TL fazla verdiğine dikkat çekti. 

•    Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerine ilişkin ziyaretini gerçekleştirdiği HDP ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada görüşmede koalisyon anlamında bir çerçeve oluşmadığını belirtti. 

•    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2015 yılı Temmuz ayına ilişkin beklenti anketini açıkladı. Ankete göre 2015 yılı cari işlemler açığı beklentisi 38,6 milyar Dolar seviyesine gerilerken, 2015 yılı büyüme beklentisi ise %3,1'den %3 seviyesine düşürüldü. Yılsonu TÜFE beklentisi ise %7,71 olarak açıklandı. 

ABD

•    ABD'de 10 Temmuz ile biten haftada mortgage başvuruları %1,9 düşüş gösterdi. Mortgage başvuruları temmuz ayının ilk haftasında %4,6 artış göstermişti. 

•    ABD'de Haziran ayına ait ÜFE rakamları, aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,4 yıllık bazda ise -%0.7 olarak açıklandı. Çekirdek ÜFE rakamları ise beklentileri karşılayarak aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %0,8 artış kaydetti. 

•    ABD'de sanayi üretimi Haziran ayında beklentilerin üzerinde %0,3 artarken aynı dönemde kapasite kullanım oranı ise %78.4 olarak açıklandı ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 

•    Fed Başkanı Janet Yellen, ABD Temsilciler Meclisinde Finansal Komiteye yapmış olduğu sunumda, orta vadede %2'lik enflasyon hedefine doğru yaklaşılabileceğini ve faiz artırımı için ekonomik göstergeleri yakından takip ettiklerini yineledi. Fed Başkanlarından John Williams ise faiz oranlarının bu yıl artacağını beklediğini belirtti.

Ons Altında , ABD verileri ve Yellen satış baskısı yarattı

Ons altında, ABD Dolarının değer kazanmasıyla 1155 seviyesinden 1147 seviyesine doğru geri çekilmeler görüldü.  Dün açıklanan ABD ÜFE ve sanayi üretimi verileri beklentilerin üzerinde gelirken, Fed başkanı Yellen konuşması yakından takip edildi. Yellen, ABD Temsilciler Meclisinde Finansal Komiteye yapmış olduğu sunumda, Fed'in faiz artırımı için ekonomik verileri yakından takip ettiğini ve orta vadede %2 enflasyon hedefine doğru yaklaşabileceklerini vurguladı. Aslında piyasaların bildiği söylemleri yinelemesine rağmen, ABD verilerinin de etkisiyle Dolar endeksinin değer kazanmasını sağladı. Bu sabah, Dolar endeksi 97.00 bölgesinin üzerinde seyrederken, ons altın üzerindeki satış baskısı devam ediyor. 1147 seviyelerinde tutunmaya çalışan ons altında geri çekilmelerin devamı durumunda 1142 ilk destek noktası olarak karşımıza çıkmakta. Ancak Dolar endeksinin 97.00 desteğinin altına gerilemesi durumunda, ons altında 1152,8 direnç noktası hedeflenebilir. Bugün ABD'de haftalık işsizlik başvuruları ve Fed başkanı Yellen konuşması Dolarda ve Altında hareketliliğe neden olabilir. 

Dirençler: 1152,8/1158/1160
Destekler: 1142/1138/1133

Ham petrol 52$ üzerindeki hareketlerinde güçsüz kalıyor

Ham petrol, artan rafineri kapasitelerinin stokları aşağı çekmesi ile yükselişte zorlanıyor. Stoklar beklentilerin üzerinde azalma gösterirken, stokların düşüşünde iki ana etken öne çıkıyor. İlki, ham petrol işleyen rafineri kapasitelerinin haftalık bazda beklentilerin üzerinde yükselerek %95,3 seviyesine ulaşması. Bu rakam, rafinerilerin daha çok ham petrol işlediğini ve işlenecek petrolün bir bölümünün de stoklardan temin edildiğini gösteriyor. İkinci ve ağırlığı daha düşük etken ise üretimin günlük 40 bin varillik düşüşü. Üretimin günlük 9,5 - 9,6 milyon varil üzerindeki seyri olumlu görülmekte. Bu görünüm aynı zamanda ham petrolü aşağı çeken faktör olarak düşünülebilir. Yılın geri kalanına ilişkin ise talep faktörü önemini koruyacaktır. Veri akışında bu hafta ABD'de aktif sondaj kule sayısı takip edilecekken, ham petrolde Dolar endeksine bağlı hareketlilik devam edebilir. 
WTI teknik olarak incelendiğinde yükselişte 51,00 destek bölgesinin kırılamadığı görülmekte. Bu desteğin kırılması ve altında kalıcılık sağlanması durumunda 50,55 ve 50,00 destekleri öne çıkarken, yükselişte ise 52,00 ara direnci ile birlikte 52,70 ve 53,40 dirençleri göze çarpmakta. 

Dirençler: 52,00 / 52,70 / 53,40
Destekler: 51,00 / 50,55 / 50,00

Ekonomik gündemin oldukça yoğun olduğu bugün Euro/Dolar’da sert dalgalanma görülebilir.

EUR/USD paritesi, 1.09 desteğini baskılıyor. Dün gece yarısı Yunanistan Parlamentosundan geçen reform paketi sonrasında parite 1.0960 seviyesine kadar yükselmiş olsa da piyasada yaşanan belirsizlik henüz ortadan kalkmış değil. Hafta içerisinde gerek Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) gerek Avrupa Birliği Parlamentosunda görüşülmeye devam edecek olan Yunanistan kurtarma paketi sonrasında olumlu açıklamalar gelirse piyasada kısmi bir rahatlama yaşanabilir. Uzun süredir kapalı olan Yunanistan bankalarının açılıp açılmayacağı da gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Diğer yandan bugün içinde faiz kararını açıklayacak olan ECB’nin de alacağı kararlar parite üzerinde hareketliliğin artmasına neden olabilir. ECB kararları sonrasında açıklamalarda bulunacak olan M.Draghi’nin de gerek Yunanistan gerekse birlik geneli için vereceği mesajlar oldukça önemli. Gece saatlerine ise Fed Başkanı J.Yellen’ın yapacağı konuşma takip edilecek. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; bu saatlerde 1.09 destek bölgesinin baskı altına alınmaya başlandığı görülmekte. 1.09 desteğinin kırılması durumunda paritede 1.08 seviyesine doğru hızlı bir geri çekilme yaşandığı görülebilir. Yukarı alanda 1.0940 / 1.0970 en yakın direnç seviyelerini oluşturmuş durumda. 1.0970 üzerinde geçilmesi ise alış pozisyonların artmasına neden olabilir. Teknik göstergelerden MACD saatlik grafiklerde negatif bölgede bulunmaya devam etmekle birlikte fiyat ile uyumsuzluk göstermekte. Yaşanan bu uyumsuzluk teknik anlamda yükseliş yaşanabileceğini işaret ediyor ama temel değişkenlerin ağırlıkta olduğu bugün risk kontrolü yapmak yararlı olacaktır.

Dirençler: 1.0900 / 1.0820 / 1.0680
Destekler: 1.0940 / 1.0970 / 1.1080

Fed’in faiz artırım söylemleri GBP/USD paritesinde değer kaybına neden oldu.

GBP/USD paritesi, Birleşik Devletlerde açıklanan verilerde görülen toparlanma ve Fed Başkanı J.Yellen'ın yaptığı açıklamaların etkisiyle birlikte geri çekiliyor. Dün İngiltere'de açıklanan makro verilerinde beklentileri karşılayamamış olması, son günlerde Sterlin'de yaşanan yükselişi frenlemişti. Gerek İngiltere'de gerekse ABD'de açıklanan veriler incelendiğinde; İngiltere işsizlik oranın Mayıs ayında 0.1 puan artarak %5.6 seviyesine yükseldiği görülüyor. İşsizlik maaşına başvuru oranında ise herhangi bir değişim gerçekleşmemiş durumda, ABD kanadında ise üretici fiyat endeksinin Haziran ayında aylık bazda 0.1 puan gerilediği fakat çekirdek ÜFE'nin aylık olarak %0.1'den %0.3'e yükseldiği görülmekte, yıllık ÜFE verisi ise %-1.1'den %-0.7'ye yükseliş kaydederken yıllık çekirdek ÜFE verisi %0.6'dan %0.8'e yükseldi. Fed Başkanı J.Yellen bugün yaptığı konuşmada ekonomin beklendiği şekilde hareket etmesi durumunda yıl içinde faiz artışı yapılabileceğini söyledi. Yaşanan gelişmelerin etkisiyle Sterlin / Dolar paritesinin 1.56 bölgesine kadar geri çekildiği görülmekte. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.59 bölgesinden başlayan düşüş trendinin kırılması sonrasında 1.5670 seviyesi üzerine kadar yükselen parite fiyatının son saatlerde geri çekilme için olduğu görülmekte. Kırılma sonrasında yaşanabilecek geri dönüş hareketine karşı dikkatli olunmasında yarar var. Teknik olarak 1.5540 seviyesinden geçen düşüş trendine geri dönüş hareketinin tamamlanması durumunda yeni bir alış dalgasının başladığı görülebilir. Bu kapsamda geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1.5548 / 1.5540 aralığı ilk destek, 1.5460 seviyesi ise ikinci destek olarak takip edilebilir. Yukarı alanda ise 1.5640 / 1.5660 aralığı ilk ana direnç bölgesi, 1.5750 seviyesi ise ikinci direnç bölgesi olarak izlenebilir. 

Destekler: 1.5600 / 1.5540 / 1.5460
Dirençler: 1.5640 / 1.5660 / 1.5750

Dolar/TL koalisyon görüşmelerini izlemeye devam edecek

Koalisyon görüşmelerinde ilk tur sonuçlandı. CHP-MHP ve HDP partileriyle yapılan görüşmelerin ardından, CHP-HDP tarafından koalisyona yönelik ılımlı açıklamalar alınırken, MHP'nin koalisyondan yana olmadığı gözlerden kaçmadı. İlk turdan sonuç çıkmayacağı beklenildiği için piyasalarda çok sert hareketlenmelere neden olmadı. Erken seçim ihtimalinin uzak olması ve koalisyon görüşmelerinin başlaması Lirayı güçlü tutmakta. ABD'de ise dün açıklanan ÜFE ve sanayi üretimi verileri ve Fed başkanı Yellen konuşması, ABD Dolarını güçlendirdi. Dolar endeksinin 97.00 direncini kırarak üzerine yerleştiğini gördük. Bu nedenle USDTRY paritesi de 2.6460-2.65 aralığında dalgalanıyor. Bugün ABD'de haftalık işsizlik başvuruları ve 21:30'da Fed başkanı Yellen konuşması takip edilecek. ABD'den gelecek olan haber akışı Dolar tarafında hareketliliğe neden olabilir. Dolar endeksinin 97.00 bölgesinin üzerine yerleşmesinin etkisiyle, USDTRY paritesinde 2.6460 ana direncinin şu sıralarda destek konumuna geldiğini görüyoruz. Eğer Dolar endeksi 97.00 bölgesinin üzerinde kalmaya devam ederse USDTRY paritesinde yukarı yönlü riskler oluşabilir. Bu durumda paritede 2.6565/2.6680 dirençlerini takip ediyor olacağız. Ancak bugün ABD'den gelen veriler beklentileri karşılamaz ve ABD Dolarını gevşetirse bu durumda USDTRY paritesi 2.6460 bölgesinin altına sarkabilir. Paritede geri çekilmelerde 2.6335/2.6255 destek seviyelerimiz. 

Dirençler: 2.6565//2.6680/2.6750 
Destekler: 2.6335/2.6255/2.6135

Dolar/Yen Yellen sonrası 123,75 direnci üzerinde tutunuyor

USD/JPY paritesi ABD'den gelen veriler ve Fed Başkanı Yellen'ın konuşması ile birlikte 123,75 direncini aşarken, Yunanistan'da kreditörlerin reform taleplerinin parlamentoda onaylanması ile birlikte 123,75 direnci üzerinde tutunmanın devam ettiği görülüyor. Yellen yaptığı konuşmada faiz artırımına ilişkin 2015 yılını işaret etmeye devam ederken, güçlü Dolar'ın ihracat önündeki engel olduğuna da değindi. Ayrıca Yellen, tutanaklara benzer olarak Fed'in küresel ekonomideki gelişmeleri izlemeye devam ettiğinin de altını çizdi. Sonrasında konuşan San Francisco Fed Başkanı John Williams da faiz oranlarına ilişkin 2015 yılını işaret etti.  ABD'de genel algı artık faizlerin 2015 yılında artırılacağı yönünde fakat Fed, olağanüstü gelişmeler durumunda faiz artırımının ertelenmesi konusunda da açık kapı bırakıyor. Yen kanadında ise bugün yayımlanan BoJ aylık raporunda Japonya ekonomisinin ılımlı büyümesini sürdürdüğü yer alıyor. Veri akışında bugün ABD'de işsizlik başvuruları açıklanacakken, akşam saatlerinde Yellen'ın konuşması takip edilecek. 

USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 123,75 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 124,15 ve 124,70 dirençleri öne çıkarken, geri çekilmede 122,90 ve 122,45 destekleri takip edilebilir. 

Dirençler: 124,15 / 124,70 / 125,35
Destekler: 122,90 / 122,45 / 122,00

Ekonomik Takvim

•    12:00     EUR       Euro Bölgesi TÜFE(Aylık)(Haziran)                                          (Beklenti:0.0%  Önceki:0.2%)
•    12:00     EUR       Euro Bölgesi TÜFE(Yıllık)(Haziran)                                           (Beklenti:0.2%  Önceki:0.2%)
•    12:00     EUR       Euro Bölgesi Çekirdek TÜFE(Yıllık)(Haziran)                         (Beklenti:0.8%  Önceki:0.8%)
•    14:45     EUR       ECB Politika Faiz Kararı                                                 (Beklenti:0.050% Önceki:0.050%)
•    14:45     EUR       ECB Mevduat Faizi                                                                         (Beklenti:-0,200% Önceki:-0,200%)
•    14:45     EUR       ECB Borç Verme Faizi                                                                    (Beklenti:0,300% Önceki:0,300%)
•    15:30     EUR       ECB Başkanı Draghi Konuşması                 
•    15:30     USD       ABD İlk İşsizlik Başvuruları(11 Temmuz)                                (Beklenti:285K  Önceki:297K)
•    15:30     USD       ABD Devam Eden İşsizlik Başvuruları(4 Temmuz)             (Beklenti:2300K Önceki:2334K)
•    17:00     USD       ABD Philadelphia Fed İş Ortamı Görünümü(Temmuz)   (Beklenti:12.0   Önceki:15.2)
•    17:00     USD       ABD NAHB Konut Piyasası Endeksi(Temmuz)                     (Beklenti:59 Önceki:59)
•    21:00     GBP       BoE Başkanı Carney Konuşması                                
•    21:30     USD       Fed Başkanı Yellen Konuşması 

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/