Haber siteleri 'Basın Kanunu' kapsamına alınıyor

Bugüne kadar sadece 'ceza hukuku' bağlamında 'basın kuruluşu' sayılan haber siteleri artık Basın Kanunu kapsamında değerlendirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İnternet gazeteciliğinin "Basın Kanunu" kapsamına alınmasını öngören yasa tasarısı, dün Meclis'e gönderildi. Tasarı yasalaşırsa bugüne kadar sadece "ceza hukuku" bağlamında "basın kuruluşu" sayılan haber siteleri artık Basın Kanunu kapsamında değerlendirilecek.

Hükümet tarafından TBMM'ye sevk edilen metin "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" başlığını taşıyor. Tasarı, genel olarak, internet medyasını 5187 Sayılı Basın Kanunu ile 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlar ile Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun kapsamına alınmasını amaçlıyor, söz konusu yasalara haber siteleri açısından uyarlama ifadeleri ekliyor.

Tasarının yasalaşması durumunda internet medyasında çalışan gazeteciler de, diğer mecralardaki meslektaşlarının kıdem ve izin hakları ile bazı akreditasyon süreçlerinde şart koşulan "sarı basın kartı" alma imkânına sahip olacaklar. Ancak tasarıda, Türkiye'de internette habercilik 15 yılı aşkın süredir yapılıyor olmasına rağmen, internet gazetecilerine da teslim edilecek bu haklar açısından geriye doğru bir kazanım düzenlemesine yer verilmemesi dikkat çekiyor.

Öte yandan tasarıda, resmi ilanların haber sitelerinde de yayımlanmasının önünün açılması öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir