Hackerlar 'bilmeden' bulaşmış

BTK başkanı Acarer, "siber saldırı" nedeniyle gözaltına alınanların bu işe bilmeden, heyecan olsun diye bulaşan gençler olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "siber saldırı" başlatan Anonymous (Anonim) adlı hacker grubuna yönelik operasyonda göz altına alınanların "bu işe ya heyecan olsun diye ya da bilmeden bulaşan gençler olduklarını" belirtti. Acarer, "Profesyoneller kendi bilgisayar IP'lerini kullanmıyor. Paket programlarla zombi bilgisayar oluşturuyorlar. Kullanıcıların çok dikkatli olması lazım" dedi.

Anadolujet-Borajet ortaklığında Ankara-Sivas arasında gerçekleştirilen ilk sefere katılan Acarer, Sivas Nuri Demirağ Havaalanı'nda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Acarer, Türkiye'de yürürlüğe girmesi beklenen internete yönelik filtre uygulamasını gerekçe göstererek "siber saldırı" başlatan Anonymous (Anonim) adlı hacker grubunun açıklamalarının hatırlatılması üzerine, bu yıl başında Ulaştırma Bakanlığı, BTK, TÜBİTAK ve 40 civarında kamu kurum, kuruluşuyla "Siber Güvenlik Tatbikatı" gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bu tatbikat sonucunda siber güvenliğin önemine dikkati çektiklerini ifade eden Acarer, "(İnternet yaşantımızın ayrılmaz bir parçası, güvenliğine yönelik tedbir alınmalı) dedik. Aradan 6 ay geçmeden bu olay yaşandı. Bu olaylara prim verilmemesi lazım. Bu olay sadece BTK'nın sorumluluğunda değil. Bu tür olaylarda çok ciddi suistimaller, ekonomik kayıplar ortaya çıkacak. Bu tür olayları tehdit olarak kullananlar çıkabilir" diye konuştu.

Profesyoneller kendi bilgisayarlarını kullanmıyor

İnternette kişilere yönelik hakaret ve suçlama içeren sitelerin bulunduğunu, bu nedenle özellikle yerel seçimlerde adayların zor günler geçirdiğini belirten Acarer, "Burada bazı gençlerimiz bu olaylara alet ediliyor. Profesyoneller kendi bilgisayar IP'lerini kullanmıyor. Paket programlarla zombi bilgisayar oluşturuyorlar. Kullanıcıların çok dikkatli olması lazım" uyarısında bulundu.

BTK Başkanı Acarer, bir gazetecinin saldılar sonrası bazı kişilerin güvenlik güçlerince gözaltına alındığının anımsatılması üzerine de, "İlgili makamlar saldırılara yönelik tespitleri yapıyorlar. Gözaltına alınanlar bu işe ya heyecan olsun diye ya da bilmeden bulaşan gençler. Bu işin profesyonelleri arkada. Bu artık bütün dünyada yayılmaya başladı. Sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu. Hoşgörü ile karşılanmaması lazım. Bir süre önce iki ülkenin koskoca bilişim altyapısı çökertildi" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir