Haftaya bakış

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım

Global tahvil faizlerindeki yükselişler ön planda kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin "artan volatilite dönemlerine alışmalıyız" yönündeki vurgusu ile birlikte tahvil faizlerindeki yükselişlerin güçlendiğini gördük. Cuma günü açıklanan ve güçlü sinyaller üreten ABD tarım dışı istihdam verisi de bu görünüme destek oldu.  Bu güçlü verinin, Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artımı zamanlamasını Eylül ayında yapacağı beklentilerine destek olduğu söylenebilir. Veri ile birlikte dolar endeksi Cuma günü yüzde 0,9 yükseldi. Gelişmekte olan ülke döviz kurları değer kaybetti. MSCI dünya endeksi haftayı dolar bazında yüzde 1,06, MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksi ise yüzde 2,20 ekside tamamladı.

Yurtiçi piyasalarda ise seçim belirsizliği gibi negatif tetikleyiciler öncülüğünde Mayıs ortalarından bu yana baskı altında kalan TL varlıklar hafta genelinde baskı altında kalmaya devam etti.  Döviz sepeti geçtiğimiz hafta içinde tarihi zirve seviyesini görürken, dolar/TL 2.6561/2.7072 bandında hareket etti. BİST-100 Endeksi’nde ise 80.000 desteği üzerinde zayıf tepki denemeleri etkili oldu.  BİST-100 Endeksi haftayı yüzde 1,25 değer kaybıyla 81.943 seviyesinde tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS spreadi geçen hafta 214/218 bandında işlem gördü.

Yurt içinde resmi olmayan genel seçim sonuçlarına göre bir koalisyon veya azınlık hükümeti olasılığı gündemde. Seçim sonuçları ardından BİST-100 Endeksi’nde satış baskısının etkili olmasını bekliyoruz. Endekste 80.000 desteğinin kırılması durumunda 76.500 ve 72.500 seviyelerinin test edilme riski gündeme gelebilir. Bu hafta makro tarafta ise yurtiçinde cari açık verisi, yurtdışında ABD perakende satışlar verisi takip ediliyor. Güçlü tarım dışı istihdam verisi sonrasında perakende satışlar verisinin de güçlü sinyaller üretmesi durumunda ABD faizlerindeki yükselişler devam edebilir.