”Halen terörle mücadele ediliyorsa af söz konusu olamaz”

CHP Grup Başkanvekili Okay, Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz" açıklamalarını değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, "Türkiye'de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere inmişse, bir af söz konusu olamaz" dedi.

Okay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çanakkale'den gelen CHP Ezine Kadın Kolları üyelerini kabulde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz" açıklamasının hatırlatılması üzerine Okay, genel affın ön şartının, toplumsal barış olduğunu ifade etti. Okay, toplumsal barış için önce terörün bitmesi, anaların gözyaşının dinmesi, silahların bırakılması, dağdaki teröristin teslim olması ve terörle yaşayan bir ülke olmaktan çıkılması gerektiğini söyledi. Okay, "Bundan sonra, çok doğal ki bir barış ve kardeşlik projesi olarak, ondan sonraki süreçte genel af düşünülebilir" dedi.

Okay, genel affı, "yeni, temiz bir sayfa açmak, geçmişin tartışmalarını geride bırakmak" olarak tanımlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bugün Türkiye'nin gündeminde toplumsal barışa, toplumsal barışın sürecine ilişkin beklentiler gerçekleşmiş durumda değildir ve gerçekleşme sürecinde de değildir. Türkiye'de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere de inmişse; teröristler can almaya devam ediyorsa, bu konjonktürde bir af söz konusu olamaz. Ama af, bir toplumsal uzlaşmadır. Toplumsal uzlaşmanın konjonktürü oluşmadan, toplumsal uzlaşma için af olmaz. Önce affın alt yapı koşulları oluşur, ondan sonra ihtiyaç varsa, bu Türkiye'nin gündemine gelebilir."

"Deprem değil binlar öldürür"

Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulunan Okay, Türkiye'de depremin değil, binaların öldürdüğünü belirtti.

Okay, Türkiye'yi yöneten siyasal yapılanmanın, doğal afetlerin ardından kaderci bir anlayış içinde olduğunu ileri sürdü.

CHP'li Okay, imar ve inşaattan kaynaklanan, sonu acı, gözyaşı olan doğal afetlerin yaşandığını ifade etti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne de işaret eden Okay, her türlü yasal düzenlemelere karşın, kadınların hak ettiği yerde olmadığını vurguladı. Okay, kadınların, parlamentoda, siyasi partilerde ve yerel yönetimlerdeki temsil oranının düşüklüğüne işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir