Halkbank ikinci çeyrekte 512.4 milyon lira kâr yazdı

Bankanın 6 aylık konsolide olmayan net karı 1 milyar 37 milyon lira oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halkbank, 2011 yılı ikinci çeyreğinde 512.4 milyon lira kar etti. Bankanın 6 aylık konsolide olmayan net karı ise 1 milyar 37 milyon lira oldu.

Halkbank'tan yapılan yazılı açıklamada, 2011'in ilk yarısında kredilerini yıl sonuna göre yüzde 16,8 artırarak 67 milyar liralık toplam kredi hacmine ulaştıran ve yıllık hedefini yüzde 25 kredi büyümesi olarak belirleyen bankanın, gayri nakdi kredilerinin miktarını da yılın ilk yarısında 15 milyar liraya çıkardığı bildirildi.

Açıklamada, Halkbank'ın KOBİ kredilerini de içeren ticari kredilerinin 2011'in ilk yarısında, 2010'un aynı dönemine göre yüzde 30, yıl sonuna göre yüzde 14 arttığı, bu artışla birlikte KOBİ kredilerini de içeren ticari kredilerin bankanın nakdi kredileri içindeki payının yüzde 73'e yükseldiği ifade edildi.

Bankanın bireysel kredilerdeki performansını 2011'in ilk yarısında da sürdürerek toplam bireysel kredi hacmini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,5, yıl sonuna göre yüzde 22 artırdığı, yılın ilk yarısında tüketici kredilerinde yüzde 23,4, konut kredilerinde ise yüzde 21,3 artış sağlayan Halkbank'ın, pazar payını da artırarak yüzde 7 seviyesine yükselttiği vurgulandı.

Açıklamada, 2010 yıl sonunda 72,9 milyar lira olan toplam aktiflerini 2011 Haziran sonu itibariyle 85,6 milyar liraya ulaştıran Halkbank'ın, yılın ilk yarısında da net karını 1 milyar 37 milyon liraya çıkardığı bildirildi.

Uluslararası piyasalardan 2010 yılında temin ettiği 570 milyon dolarlık sendikasyon kredisini, 2011'de imzaladığı yeni protokolle maliyetini 40 baz puan düşürerek ve miktarını yüzde 80 artırarak yenileyen Halkbank'ın, yeni protokol çerçevesinde uluslararası piyasalardan sağladığı sendikasyon kredisi miktarını toplam 1 milyar dolara yükselttiği kaydedildi.

"Makedonya'nın en büyük üç bankasından biri olmasını hedefliyoruz"

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, 2011'de Türk bankacılık sektöründe kaynakların çeşitlendirilmesi ve verimliliğin korunmasının gerekliliğine dikkati çekerek, Halkbank'ın da yakın zamanda TL bono ihracı gerçekleştiren bankalar arasına katıldığını, artan kaynak maliyetlerinin ve rekabetin alternatif finansman kaynağı arayışına hız verdiğini, global piyasalardaki dalgalanmalara rağmen gelecek dönemde sermaye piyasası ürünlerinin sektörün önemli gündem maddeleri arasında kalacağını vurguladı.

Aslan, 27-28-29 Temmuz 2011 tarihlerinde halka arz edilen Halkbank bonolarına gelen talebin toplam satış tutarından yüzde 69 daha fazla olduğunu bildirdi.

Bankanın ilk 6 ayda tabana yaygın bir kredi büyümesi gerçekleştirerek hem reel sektöre ve ülke ekonomisine kesintisiz destek sunduğunu, hem de karlılıkla büyüme trendini sürdürdüğünü belirten Aslan, şunları kaydetti:

"2011 yılının ilk 6 aylık dönemi, kredilendirme faaliyetleri açısından oldukça yoğun geçti. Yılın tamamı için öngörülen hedeflerin önemli bir bölümünü gerçekleştirdik. Mevcut büyüme oranları dikkate alındığında, yılın kalan döneminde bu anlamda bir miktar yavaşlama olmasını öngörüyoruz ki, bu sektör açısından daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme için makul görünmektedir.

Halkbank olarak müşterilerimize sunduğumuz finansal hizmetlerimizi artırırken, verimlilik ve karlılıktan ödün vermeden hedeflerimize ulaşmayı amaçladık. Başarılı ilk yarı sonuçlarımızla öz kaynak karlılığı en yüksek banka olmayı bekliyoruz. Bankacılık sektörünün artan rekabet ortamında hizmet önceliklerimiz ve ürünlerimizle önde olacağız. Yaygın şube ağımıza bu sene eklediğimiz 47 yeni şube ile üreten Türkiye'ye verdiğimiz kesintisiz destek bizi rekabette öne çıkaran unsurlardan olacak."

Makedonya'da satın aldıkları KOBİ ve ihracat bankası IK Bank'ın marka değişikliğini tamamlayarak Halkbank A.D. adıyla hizmet vermeye başladığını belirten Aslan, yakın coğrafyada güçlü bir bölge bankası olma hedefine yönelik ilk adımı Makedonya'da attıklarını, öncelikle Halkbank A.D'nin Makedonya'nın en büyük üç bankasından biri olmasını hedeflediklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir