Hastalık izni sınırlamasına durdurma

Danıştay, sözleşmeli personelin hastalık iznini 30 günle sınırlandıran hizmet sözleşmesi hükmünün yürütmesini durdurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Danıştay 12. Dairesi, sözleşmeli personelin hastalık iznini 30 günle sınırlandıran hizmet sözleşmesi hükmünün yürütmesini durdurdu. Dairenin kararında, hastalık halinin öngörülemeyen bir durum olduğuna dikkat çekildi.

Sağlık-Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, dairenin, Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre çalışan sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesinin yıllık izin süresinin belirtildiği 8/b maddesinde yer alan ''Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilir'' şeklindeki düzenlemenin yürütmesini durdurduğu bildirildi.

Dairenin kararında, hastalık halinin öngörülemeyen bir durum olduğuna dikkati çektiği ifade edilen açıklamada, kararda ayrıca hastalığın insan sağlığı ve çalışma verimi açısından en önemli mazeret olduğuna ve ''yılda 30 günü geçmemek üzere'' ibaresinin, Devlet Memurları Kanunu'nun hastalık iznini düzenleyen 105. maddesine aykırılık teşkil ettiğine yer verildiği belirtildi.

Sendika Genel Başkanı Mahmut Kaçar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, sözleşmeli personelin birçok konuda olduğu gibi hastalık izni konusunda da sözleşmeli olmasından kaynaklanan mağduriyet yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Aynı kurumda aynı işi yapan çalışanların birisine tanınan haktan diğerinin yararlanamıyor olmasının ne hukuki, ne de insani bir izahı mümkün değildir. Danıştay 12. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararı, 30 günü aşan hastalık durumunda işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan sözleşmeli personeli rahatlatmıştır. Yargı süreci sonunda, Anayasa'ya ve kanunlara aykırı olan bu düzenlemenin iptal edileceğine inanıyoruz.''