Hayal'e müebbet, Tuncel serbest

Dink davasında Yasin Hayal'e ağırlaştırılmış müebbet verildi. Tüm sanıklar 'örgüt suçundan' beraat ederken, Erhan Tuncel gece tahliye edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Dink cinayeti davasıyla ilgili kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirme suçundan" ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Heyet, Hayal'in "yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmek" suçundan 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl olmak üzere toplam 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, Yasin Hayal'in "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçunun sabit olmadığını belirterek, bu suçtan beraatına da hükmetti.

Erhan Tuncel tahliye edildi

Bu arada Tekirdağ F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın sanıklarından Erhan Tuncel tahliye edildi.

Tuncel, Tekirdağ F Tipi Cezaevinde tahliye işlemleri tamamlandıktan sonra jandarmaya ait araçla çıkarıldı.

Cezaevi aracıyla tahliye işlemleri için Tekirdağ İnfaz Kurumları Kampüsü'ne getirilen Tuncel, buradan Muratlı Askerlik Şubesine  götürüldü. Erhan Tuncel daha sonra Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığına getirildi.  Tuncel, İl Jandarma Komutanlığına, nizamiyenin arka kapısından sokuldu.

Diğer beraat kararları

Mahkeme heyeti, birleşen dosya sanığı Osman Hayal ve diğer sanıklar Zeynel Abidin Yavuz, Mustafa Öztürk ile Tuncay Uzundal'ın   "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "tasarlayarak adam öldürmek" suçlarının sabit olmadığını belirterek, Hayal, Yavuz, Öztürk ve Uzundal'ın bu suçlardan beraatine karar verdi.

Sanıklar Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da "terör örgütüne yardım etmek" ve "suçluyu gizlemek" suçlarından beraatını kararlaştıran heyet, sanıklar Yaşar Cihan ve Halis Egemen'in, "terör örgütüne yardım etmek" suçlarının sabit olmadığı gerekçesiyle bu suçtan beraatlarına karar verdi.

Dink ailesinin avukatı: Bu dava bitmedi

Dink'in ailesinin avukatı Fethiye Çetin, mahkemenin kararı açıklamasının ardından Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, karara ilişkin "Bu kararla cinayet tetikçilerinin yargılandığı dosyanın ilk safhası kapandı ama bu dava bitmedi" değerlendirmesinde bulundu. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya da "Arkamızda duran binada, bugün sizlerin tanıklığında bu hukuk sistemi çökmüştür" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir