Hayatta lezzet arayanlara yeni bir dergi: ehlikeyf

Okurlar, yeni dergiyle 4 Eylül’de tanışacaklar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Farklı tatların peşinde koşmaktan mutluluk duyan, insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünen ve hayatta lezzet arayan okurlar, 4 Eylül'de yeni bir dergi ile tanışıyorlar: Dünya "ehlikeyf"...

İlk sayısı, 4 Eylül 2009 Cuma günü Dünya Gazetesi ile birlikte ücretsiz verilecek olan Dünya "ehlikeyf" Dergisi'nde gıda sektörünün başat ürünleri; hammaddesinden üretim aşamasına, tarihçesinden sanatlardaki yansımalarına bütün boyutlarıyla ele alınıyor. Bu hedef doğrultusunda, iki ayda bir çıkacak Dünya "ehlikeyf" Dergisi'nin Eylül-Ekim sayısının konusu, içinde bulunduğumuz Ramazan ayı dolayısıyla çorba.

Dünya "ehlikeyf" Dergisi, 18 yıldır işadamlarını kültür ve edebiyat dünyasıyla buluşturan Dünya "Kitap" Dergisi'nin yaratıcı ekibi tarafından, Faruk Şüyün'ün yayın yönetmenliğinde tabloid boyda hazırlandı. Ülkemizde gastronomi kültürünün yerleşmesi ve yaygınlaşması amacıyla yayınlanan Dünya "ehlikeyf" Dergisi'nin ilk sayısında "çorba hakkında her şey" var.

Adnan Şahin, Cankut Şamlı, Deniz Gürsoy, Gülhan Kara, Nevin Halıcı, Nilhan Aras ve Selim İleri'nin yazılarıyla zenginleşen Dünya "ehlikeyf"in ilk sayısında; çorbanın kısa tarihini, hazırlığının püf noktalarını, deyimlerimize yerleşmiş çorbaları, çorba kitaplarını, tarihten çıkıp gelmiş çorba tariflerini, tarhana hakkında ayrıntılı bilgileri, cevizli bat; bütün çorba; kör toyga gibi fazla bilinmeyen çorbaların yapılışını, çorba terbiyelerini ve çorbalı anıları bulmak mümkün.

Sermet Muhtar Alus'un en gözde işkembecisini, 1844'te ortaya çıkan ilk Türkçe basılı yemek kitabı olan "Melceü't Tabbâhin"in yazarı Mehmet Kâmil ve "Ev Kadını" adlı yapıtı 1882-1908 yılları arasında dört baskı yapan Ayşe Fahriye Hanım'dan çorba tariflerini, Barış Manço'nun "ılık bir tas çorba"ya yüklediği anlamı, Turgut Uyar'ın çorbalı bir şiirini, Gülriz Sururi; Mehmet Yaşin ve Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu'nun çorba deyince hatırladıklarını, Nasreddin Hoca'nın çorbalı fıkralarını, Patricia Solley ve Refik Halit Karay'ın çorbalı anılarını, Sarah Bernhardt'dan Alexandre Dumas'ya ünlülerin en sevdiği çorbaları ve karikatürist Semih Poroy'un yorumuyla "çorba manzaraları"nı öğrenmek isteyenlerin de adresi Dünya "ehlikeyf" Dergisi. Derginin sektörden bölümünde ise hazır çorba üreticileri Knorr ve Bizim Mutfak'ın yetkilileriyle yapılan ayrıntılı söyleşiler okunabiliyor.

Dünya "ehlikeyf"in ilk sayısı, 4 Eylül Cuma günü Dünya Gazetesi ile birlikte ücretsiz. Aynı gün, gelecek ay 19. yaşına girecek olan Dünya Kitap'ın "Kitapçılardan Önce Dünya Kitap'ta" başlığıyla hazırladığı yeni sayısı da yine Dünya Gazetesi ile ek olarak veriliyor.