Hazine 200,3 milyar borç servisi yapacak
"Hazine 2009 Yılı Gelişmeleri Ve 2010 Yılı Öngörüleri" raporu açıklandı
ANKARA – Hazine, 2010 yılına ilişkin öngörülerini ve borçlanma stratejisini açıkladı. Yeni programa göre 200,3 milyar TL borç servisi planlayan Hazine, 181,6 milyar TL tutarında iç borçlanma yapacak.
149,6 milyar TL anapara ve 50,7 milyar TL faiz olmak üzere toplam 200,3 milyar TL tutarında borç servisi gerçekleştirilmesini planlayan Hazine, borç servisinin 182,6 milyar TL'sinin iç borç, 17,7 milyar TL'sinin ise dış borç servisi olarak yapılmasını öngördü.
153,6 milyar TL'lik kısmı piyasaya yapılacak
Program çerçevesinde; iç borç servisinin 153,6 milyar TL'lik kısmı piyasaya yapılacak ödemelerden, 20,4 milyar TL'lik kısmı kamu kurumlarına rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satışların ödemelerinden, 8,6 milyar TL'lik kısmı ise T.C Merkez Bankası'na gerçekleştirilecek ödemelerden oluştu.
Gelir ve finansman öngörüleri
Hazine'nin 2010 yılı programına göre; özelleştirme geliri, İşsizlik Sigortası Fonu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan aktarılacak kaynakların toplamı 8,7 milyar TL, devirli ve garantili borç geri dönüşlerinin 600 milyon TL seviyesinde olması bekleniyor.
Uluslararası sermaye piyasalarında 8,4 milyar TL tutarında tahvil ihracının yapılması öngörülürken, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer dış finansman kuruluşlarından proje ve program kredileri yoluyla toplam 5,3 milyar TL dış finansman sağlanması hedefleniyor.
181,6 milyar TL iç borçlanma öngörüldü
Diğer yandan borç servisi, borçlanma dışı kaynaklar ve dış borçlanma öngörüleri sonucunda 181,6 milyar TL tutarında iç borçlanma yapılması planlandı. Böylece, 2010 yılında toplam iç borç çevirme oranının ortalama yüzde 99,5 olması bekleniyor
İlave kaynak olursa…
2010 yılı finansman programında özelleştirme gelirlerine ilişkin rakamların, ihtiyatlı bir yaklaşımla bütçe öngörülerinin altında kullanıldığını belirten Hazine, söz konusu gelirlerin finansman programında öngörülenin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, ilave kaynakların Hazine rezervlerinin güçlendirilmesi ve/veya iç borç çevirme oranının düşürülmesi amacıyla kullanılacağını kaydetti.
Öte yandan uluslararası kuruluşlardan ilave kaynak temin edilmesi veya dış borçlanma piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak öngörülenin üzerinde dış finansman sağlanması durumunda da kasa kullanımı ve/veya borçlanmanın bileşiminin değişebileceği belirtildi.
3 yıl ve 10 yıl vadeli tahvil de ihraç edilecek
Hazine, 2010 yılı borç yönetimine ilişkin ana unsurlar ile borçlanma araçlarına ilişkin temel stratejileri de belirledi.
Buna göre; 2010 yılında iç borçlanma işlemleri altı ay vadeli referans bonolar, kısa vadeli iskontolu senetler, iskontolu "gösterge tahviller”, sabit kuponlu tahviller, değişken kuponlu tahviller, gelire endeksli senetler, enflasyona endeksli senetler yoluyla gerçekleştirilecek.
Hazine programına göre;
* 6 ay vadeli TL cinsinden referans bonolar, Ocak, Şubat, Mart, Temmuz ve Eylül aylarında ihraç edilecek.
* Kısa vadeli iskontolu TL cinsinden senetler, aylık itfa tutarına ve piyasa koşullarına bağlı olarak ihraç edilecek.
* TL cinsinden "gösterge tahviller", Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının her birinde ihraç edilecek. Söz konusu tahviller piyasa koşulları ve Hazine borçlanma ihtiyacı doğrultusunda ilk ihraç tarihini izleyen iki ay boyunca yeniden ihraç edilebilecek.
* Getiri eğrisinde likiditenin yaygınlaşması ve yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi hedefleri doğrultusunda 3 yıl vadeli TL cinsinden sabit kuponlu tahvillerin düzenli ihracına başlanılacak. Söz konusu tahvillerin Ocak, Şubat, Nisan, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Kasım aylarında ihracı planlanıyor.
* 2005 yılından bu yana ihraç edilmekte olan 5 yıl vadeli TL cinsinden sabit kuponlu tahvillerin ihracına devam edilecek. Düzenli ihraç stratejisi kapsamında söz konusu tahvillerin Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında ihracı öngörülüyor.
* İtfa takvimine ve piyasa koşullarına bağlı olarak TL cinsinden enflasyona endeksli tahviller ile değişken kuponlu tahvillerin ihracına devam edilecek.
* TL ve/veya döviz cinsinden gelire endeksli senetlerin ihracına devam edilecek.
* Piyasa koşullarının uygun olması durumunda borçlanma vadesinin azaltılması amacıyla 10 yıl vadeli TL cinsinden tahvil ihracı da gerçekleştirilebilecek.
* Piyasa koşullarına bağlı olarak, döviz cinsi iç borç itfalarının azami yüzde 50'si oranında döviz cinsi iç borçlanma yapılması öngörülüyor.
Yeni enstrümanlar da ihraç edilebilir
Tüm bunların yanında Hazine, piyasa koşullarının uygun olması durumunda, yeni iç ve dış borçlanma enstrümanları ihraç edilebileceğini bildirdi.
Gerekli görüldüğü takdirde nakit yönetimi amaçlı olarak "Para Piyasası Nakit İşlemleri Aracılığı ile Sağlanacak Finansman Hakkında Yönetmelik'te yer alan finansman araçları kullanılabilecek.
Borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla, geri alım ve değişim ihaleleri piyasa koşulları çerçevesinde kullanılmaya devam edilecek.
İç borç ödemeleri, Hazine finansman programı, ihale tarihleri ve borçlanma araçlarını içeren "İç Borçlanma Stratejisi” her ayın sonunda gelecek 3 ayı kapsayacak şekilde açıklanacak. Ancak, piyasa koşullarına bağlı olarak önceden kamuoyuna duyurulmak suretiyle ihale takviminde değişiklik yapılabilecek.
Bu arada Hazine, 2009 yılında toplam iç borç çevirme oranının yüzde 103,4, piyasa iç borç çevirme oranının ise yüzde 108 olarak gerçekleşmesi beklendiğini açıkladı.