Hedef AB, eksende kayma yok

Cumhurbaşkanı Gül, 'eksen kayması' sorularını yanıtlarken, gelişmelerin eksen kayması olarak tarif edilmesinin yanlış olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye'nin bir devlet politikası olarak hedefinin AB'ye tam üyelik olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "O ülkeyle, bu ülkeyle ilişkili olmanın, eksen kayması gibi tarif edilmemesi lazım" dedi.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, GDAÜ Dönem Başkanlığını devralan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ve Karadağ'dan sonra dönem başkanlığını devralacak olan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıya bölgedeki ülkelerin dışında AB, UNESCO, NATO, BM, AGİT, Avrupa Konseyi ve İslam Konferansı Teşkilatı temsilcilerinin katıldığını belirterek, "Hepimizin hedefi, Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapıları içerisinde yer almak ve ortak değerleri bütün bu bölgede güçlü hale getirmektir. Bölgede serbest dolaşımı gerçek kılmak, AB içerisinde serbest kılmak için de vize engellerinin kaldırılması, özellikle Sırbistan ve Arnavutluk'a vizelerin kaldırılması, bunlar hep iyi gelişmeler olarak kendisini göstermiştir. Ümit ediyoruz ki, Bosna Hersek'le de yine bu vizelerin kaldırılması söz konusu olacaktır."

Eksen kayması

Cumhurbaşkanı Gül, toplantının sonuçlarına ilişkin soruları da yanıtladı. "Eksen kayması" tartışmaları ile ilgili olarak AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso'nun, Amerikan basınına verdiği demece ilişkin bir soru üzerine Gül, şunları söyledi:

"Türkiye'nin devlet politikası olarak hedefi AB'ye tam üyeliktir. Türkiye, NATO'nun en eski üyelerinden biridir. Bütün gücüyle diğer bu bölgedeki komşu ülkelere de NATO üyeliği doğrultusundaki çabalarına hep destek verir ve toplantılarda adeta onların temsilcisi gibi hareket eder. O açıdan bu tartışmalar yapılabilir. O ülkeyle, bu ülkeyle ilişkili olmanın, eksen kayması gibi tarif edilmemesi lazım."

Bu konularda ilginizi çekebilir