Her 4 ihracatçıdan biri işçi alacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ilk kez açıkladığı birinci çeyrek ihracatçı eğilim araştırmasında 4 firmadan biri bu çeyrekte yeni çalışan istihdam etmeyi hedeflediğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracatçı eğilim araştırması 1. çeyrek sonuçlarını TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi açıkladı. Buna göre Türk ihracatçısı, 2010'un 2. çeyreği için olumlu bir tablo ortaya koydu. Dört ihracatçı firmadan

biri ikinci çeyrekte yeni çalışan istihdam edeceğini ifade etti. Her bir firmanın da ortalama 20 kişiyi işe alıcağı hesabıyla yıl içinde 250 bin kişilik istihdam sağlanacağı belirtildi. Ancak bu hesap kafalarda soru işareti oluşturdu. Birçoğu az sayıda elemanla çalışan ihracatçıların bu kadar istihdam sağlamasının imkansız olduğu savunuldu.

% 60'ı mevcut pazarında yeni müşteri buldu

Araştırmaya göre firmaların yüzde 60'ı mevcut pazarında yeni müşteri buldu, yüzde 47'si müşteri kaybetti.

Firmaların yüzde 56'sı 2010'un ilk çeyreğinde üretimlerinin, yüzde 55'i ihracatlarının, yüzde 52'si ise kapasite kullanımının arttığını ifade etti. İlk çeyrekte firmaların yüzde 42'si yeni pazarlara girebildi, ikinci çeyrekte girilmesi planlanan yeni pazarlar olarak Ortadoğu ülkeleri öne çıktı. Kullanılan kredilerin yüzde 70'inin döviz ya da dövize endeksli olduğu görüldü. İhracatçı, yılın ilk 3 ayında en büyük sorun olarak yine 'kur'u gördü.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir