Herkes parmağını taşın altına koysun

Dün toplantıyı yönetim kurulu ve meclis başkanlarının yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, kendisinin de başından sonuna kadar toplantıda olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Odalar Birliği bünyesinde gerçekleştirilen "İstişare Toplantı" sonrasında açıklanan "Sonuç Bildirgesi"nde yapılan vurgulara katıldığını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizlik konusunda herkesin parmağını taşın altına koyması gerektiğini, mutlaka Başbakan Erdoğan'la bir araya gelerek işsizlik konusunu tartışmak istediklerini tekrarladı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Halk Bankası'yla Birlik merkezinde imzalanan kredi protokolü töreninde gazetecilerin dün gerçekleştirilen "İstişare Toplantısı"na ilişkin soruları üzerine görüşlerini açıkladı. Bu tür toplantıların Genel Kurul Başkanı ve Konsey Başkanları tarafından yönetildiğini sık sık tekrarlayan Hisarcıklıoğlu, buradan çıkan sonuç bildirgesinin de 22 Mayıs'a kadar Genel Kurul Başkanlığı görevini sürdürecek olan Nafi Güral tarafından açıklandığını kaydetti.

"Toplantıda başından sonuna kadar vardım"

Hisarcıklıoğlu, Güral'ın açıklamasının da geçmişteki usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Toplantıdan ben yoktum diye bir şey yok. Toplantının başından sonuna kadar ben vardım. Oda ve borsalarımızın katılımcı demokrasi anlayışı çerçevesinde ortaya getirdikleri şeye katılmamak mümkün değil. İcranın sorumlusu biziz. TOBB Başkanı ve yönetim kuruludur. İcradan sorumludur. Ama oradaki kararları almak Genel Kurul Başkanı ve Konsey Başkanları tarafından yönetilen toplantının sonucunda. Açıklaması da onlara düşer." 

Hisarcıklıoğlu, bildirgeden de tek bir sonuç çıkartılabileceğini söyledi. Bu sonucun ise Türkiye'nin en önemli sorunu olan işsizlik konusunda herkesin parmağını taşın altına koyması gerektiği olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çözüm için ortak akıl

"Herkes bildiğini, aklının yettiği ne varsa bunu ortaya koymalıdır. TÜİK'in rakamlarına göre 5.6 milyon kişi işsiz. Ve her yıl 700 bin kişi istihdam nüfusuna katılıyor. Eğer birileri mutlu, birileri mutsuzsa bundan biz rahatsız oluruz. Hepimiz rahatsız oluruz. Toplumun diğer kesimleri de rahatsız olur. Rahatsız olmayacak hiç kimse yoktur. O zaman aklı yeten, bu konuda katkı sağlayacak herkesle bir araya gelmemiz lazım. TOBB olarak da biz meslek kuruluşu, sivil toplum kuruluşu olarak sendikalarımızla, esnaf kuruluşlarımızla, TESK'le, DİSK'le TZOB'la bir araya gelerek bu konuda ne yapabiliriz diye bir çalışma yaptık. 17 iş adamı kuruluşu olarak daha sonra İstanbul'da bir araya geldik.

"İşsizliği Başbakanımızla tartışmak istiyoruz"

Hepimiz, çok sevinerek gördük ki bütün iş adamları örgütlerimiz, derneklerimiz hepsi hazırlıklılar. Yine o gün açıklamıştık. Burada yapacağımız iş bu çözümü tek başına TOBB veyahut da diğer kuruluşlarla değil, hep beraber çalışarak çözmemiz lazım. Bu konuda eğer toplantının somut sonucu nedir  derseniz? (Ortak akılla çözebiliriz) diyoruz. Bu konuda Sayın Başbakanımızla birlikte yapılacak bir toplantıda bu konuyu tartışmak istiyoruz diyoruz. Burada (Sertti, şuydu, buydu) diye anlam çıkartmanız... sonuçta hepimiz bir sorunun çözümüne tarafız. Herkes çözümünden taraf. Biz de çözümüne tarafız."

Bu amaçla Halk Bankasıyla bir kredi protokolü imzaladıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, protokol ile üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını ama ortak aklı oluşturarak, mutlaka Başbakan Erdoğan'la bir araya gelerek bu konuyu tartışmak istediklerini tekrarladı. İşsizlik sorunun kısa, orta ve uzun vadede üç perspektifte ele alınması ve bunların tek tek ortaya konulması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, çünkü gelecekte de işsizlik konusunun sorun olmaya devam edeceğini, 10 yıl sonra yılda 1 milyon kişinin istihdam piyasasına gireceğini anımsattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir