Heyecanlı bekleyiş bitiyor

Siyasi partiler, milletvekili adaylığı için listelerini bugün YSK’ya bildirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için başvuruda bulunan binlerce aday adayının heyecanlı bekleyişi bugün sona eriyor. Siyasi partiler bugün 17.00'a kadar milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edecekler.

Milletvekilli genel seçimleri için seçim takvimi işlemeye devam ederken, sürecin en önemli virajı bugün dönülecek. Genel başkanların son bir haftadır genel merkezlerde adeta kampa çekilerek sürdürdükleri yoğun çalışma sonrası ortaya çıkan milletvekili aday listeleri YSK'ya verilecek ve ardından artık siyaset Meclis'in kapanmasıyla birlikte tam anlamıyla sahalara taşınacak. 24. Dönemde Meclis'te kadın milletvekili sayısının artırılması konusunda sivil toplum örgütlerinin yoğun taleplerinin, partilerin milletvekili listelerine yansımasına kesin gözüyle bakılıyor. Siyasi partilerin listelerinde kadın ve genç milletvekilli adayların sayısının artması beklenirken,  diğer önemli bir beklentiyi ise partilerin Meclis'e taşınacak isimlerde önemli ölçüde değişikliğe gitmesi oluşturuyor.

AKP'de 200'ün üzerinde vekil değişecek

Başbakanın AKP'nin son grup toplantısının kapalı bölümünde bakan ve parti yöneticileri de dahil olmak üzere bazı milletvekillerini bundan sonraki dönemi düşünerek listeye koymayacağını söylemesi AKP'de 200'ün üzerinde milletvekilinin liste dışı kalacağı beklentisini kuvvetlendirdi. AKP'de bazı bakanların seçim yerlerinin değiştirilmesi beklenirken, sürpriz isimlerinde AKP listesinde yer alması bekleniyor.

CHP'li vekillerin yüzde 70'i listede olmayacak

AKP'de olduğu gibi CHP'de de Meclis'e taşınacak isimlerde köklü bir değişiklik bekleniyor. CHP'nin muhtemel aday listesine göre, mevcut milletvekillerinin en az 70'i elenecek. Kulislerde konuşulanlara göre, Kılıçdaroğlu İstanbul 2. bölgeden, Gürsel Tekin İstanbul 1. bölgeden, Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ise İstanbul 3. bölgeden liste başı olacak.

Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcılarından  Süheyl Batum, Umut Oran, Sezgin Tanrıkulu, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ve Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi'yi de İstanbul'dan aday gösterecek. Genel Başkan yardımcılarından İzzet Çetin ve Hurşit Güneş Kocaeli'den aday olacak. Ankara'da 1. bölgede liste başını Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, 2. bölgede ise Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan'ın  yer alması bekleniyor.  Kılıçdaroğlu,Deniz Baykal'ı Antalya'dan, eski Genel Sekreter Önder Sav'ı ise Ankara'dan listeye koyacağı belirtiliyor. 

MHP'de değişim sınırlı kalacak

AKP ve CHP'ye göre MHP listelerinde değimin daha sınırlı olması bekleniyor. MHP'de de kadın aday sayısının artması beklenirken, genç adayların çok fazla listelerde yer alması beklenmiyor. Balyoz sanığı emekli asker Engin Alan, Bahçeli'nin Başdanışmanı Prof. Dr. Zühal Topal Cafoğlu, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Bahçeli'nin özel kalem müdürü Ömer Karakaş'ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Seçime bağımsız adaylarla girecek olan, 30-35 milletvekili çıkarması beklenen BDP'de de isimlerde önemli bir değişim olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir