Hiçbir ülkenin krize bağışıklığı yok

IMF Başkanı'na göre küresel depresyonu önlemek için her ülke üzerine düşeni yapmak zorunda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Hiçbir ülkenin tırmanmakta olan euro krizine karşı bağışıklık taşımadığının altını çizen Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, her ülkenin küresel depresyonu önlemek için üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Lagarde dün ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı konuşmada dünyanın ekonomik görünümünün "oldukça iç karartıcı" olduğunu söyledi ve topluca hareket edilemezse bunun 1930'lu yılların korumacılığına ve tecrit edilmiş ekonomilerine dönüşe yol açabileceği uyarısı yaptı.

Lagarde, "İster düşük gelirli ülkeler olsun, ister gelişmekte olan piyasalar, orta gelirli ülkeler ya da süper ileri ekonomiler olsun, sadece oluşumunu değil aynı zamanda tırmanmasını da izlemekte olduğumuz krizden muaf hiçbir ekonomi dünyada yoktur. Bu kriz, tek bir grup ülkenin alacağı önlemlerle çözümlenecek bir kriz değildir. Umarım ki bütün ülkelerin, bütün bölgelerin ve her kademedeki ülkelerin katılımıyla çözümlenecektir" diye konuştu.

Bütünsel yaklaşım şart

IMF iki yıldır giderek ağırlaşan euro bölgesi borç krizi ve ABD'deki zayıf büyüme nedeniyle dünya ekonomisinin 2012 görünümünü düşürebileceği uyarısı yapmıştı.

Avrupalı liderler geçen hafta yaptıkları zirve toplantısında zor durumdaki euro bölgesi ülkelerine destek olması için IMF'ye 200 milyar euro kredi açmaya karar verdiler. Liderler Avrupa dışındaki ülkelerin de IMF aracılığıyla verilecek bu kredilere katkı yapacaklarını umuyorlar.

Lagarde dünya ekonomi liderlerinin euro bölgesi borç krizinin ortaya koyduğu sistemik zayıflıkların giderilmesi için bütünsel bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini belirtti.

"Bunun için çaba gerekecek, uyumlanma gerekecek ve mutlaka şimdiki krizin merkezinden başlamak gerekecek. Bu merkez de elbette Avrupalı, özelikle euro bölgesindeki ülkeler."

Bu konularda ilginizi çekebilir