Hükümet, muhalefeti bilgilendiriyor

Devlet Bakanı Çiçek, Kılıçdaroğlu'na Libya'daki olaylar ve Türk vatandaşların durumu hakkında bilgi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret ederek, Libya'daki durum ve oradaki vatandaşların tahliye edilmesi çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Libya'daki gelişmelerle ilgili muhalefet partilerine bilgi vermek istediklerini, bunun için gurubu bulunan partilerden sabah randevu talep ettiğini kaydetti. Çiçek, iki partiden randevu verildiğini, bu çerçevede BDP, ardından CHP'ye son gelişmelerle ilgili detaylı bilgi verdiğini ifade etti.

Libya'daki durum gelişmeye başladığı andan itibaren Dışişleri Bakanlığında "Kriz Yönetim Merkezi" oluşturduklarını belirten Çiçek, kendisi, Dışişleri, Ulaştırma ve dış ticaretten sorumlu bakan ile bürokratlardan oluşan heyetin gelişmeleri 24 saat takip ettiğini söyledi.

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Avusturalya ve Suriye'nin de aralarında olduğu 10'a yakın ülkenin, vatandaşlarının Türkiye kanalıyla tahliyesi konusunda talepleri olduğunu bildiren Çiçek, oradaki Türk vatandaşlarının hem kara hem deniz hem de havayoluyla tahliyesi için gayret içine girdiklerini ifade etti.

İmkanların tümünü seferber ettik

Şu ana kadar havayoluyla 2 bin 100 vatandaşın Türkiye'ye geldiğini anlatan Çiçek, Tunus ve Çad üzerinden karayoluyla tahliye imkanları aradıklarını bildirdi.

Libya'nın yüzölçümü olarak büyüklüğüne işaret eden Çiçek, yaşanan zorlukları vurguladı. Çiçek, "Temel sıkıntı orada ciddi bir otorite boşluğudur, muhatap bulunmayışıdır. İşçilerimizin yoğun olarak bulunduğu bölge Bingazi'dir. Havaalanı malesef çalışmıyor. Şu anda uçuş imkanı yok. Trablus üzerinden getirmeye çalışıyoruz. Ama Bingazi ve Trablus arası bin 100 kilometredir. Maalesef güvenlik de yoktur. Bütün bu bilinmezlik ortamında bilinen imkanların tümünü seferber ettik" dedi.

6 bin kişi deniz yoluyla tahliye edilecek

Denizyoluyla tahliye için iki feribot ve Deniz Kuvvetlerine ait bir yolcu gemisinin gönderildiğini anlatan Çiçek, "Denizyoluyla günde 6 bin kişi tahliye edebilecek bir kapasiteye ulaşmış durumdayız. Ayrıca bir denizcilik şirketinden de iki feribot temin edilmiştir. Bütün mesele Bingazi limanına yanaşılıp yanaşılamayacağıdır. Vatandaşlarımızın şunu bilmesi lazım, devlet ve hükümet olarak böyle bir olay karşısında alınabilecek ne tedbir varsa aldık, almaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir