Hükümetin önceliği yerli üretim

Bakan Fikri Işık, OSTİM'i ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hükümetin çıkardığı kanunlarla yerli üretimi desteklediğini vurgulayarak, off set uygulanmasının Kamu İhale Kanunu’nda istisna maddesine alındığını, bunun da yerli üretime ciddi bir destek olduğunu kaydetti. Işık, “Birinci önceliğimiz yerli üretimdir. Ülkemizin konumu, hedef pazarlar açısından avantajdır. Nitelikli iş gücümüz var ama eğitim düzeyi düşük. Türkiye’nin ölçek ekonomisi bağlamında ihtiyacı olan her şeyi yerli üretme taraftarıyız. Kamu alımlarında teknolojik ürün üreten yerli firmaların ürünleri yüzde 15 pahalı da olsa tercih edilmek zorunda ve iş bitirme belgesini de artık biz veriyoruz” dedi. 

Bakan Işık, teknoloji düzeyi arttıkça bunun şirket karlılıklarına olumlu yansıdığını; aynı büyüklükte olan firmalardan; ihracat yapanın yapmayana göre iki kat fazla kar ettiğini vurguladı. 

Türkiye, OSB modeliyle dünyaya örnek oldu 

OSTİM’in aldığı mesafenin güzel olduğunu belirten Işık, “OSTİM artık kabuğunu kırmış. 5 bin 200 adet işletme, 60 bine yakın çalışanın olduğu, OSB’yi çok daha aşan, kümelenme modelini başarıyla uygulayan bir yapı oluşmuş. Birlikte iş yapma kültürü konusunda daha almamız gereken çok mesafe var. Bugün bu birlikte iş yapma kültürünün kazanılması için de OSTİM’de yapılan çalışmaları görmek beni çok memnun etti. OSTİM, firmaları yetiştiren bir OSB niteliğinde. Türkiye’deki OSB modeli dünyaya örnek bir model oldu” diye konuştu. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, kurumsal projeler, kümelenme, sanal fabrika, temiz üretim, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını anlatırken “Sanal fabrika projemizi başarabilirsek bunu ülkemizin diğer sanayi bölgelerine de uyarlayabiliriz. OSTİM’i gelecekte temiz üretim bölgesine dönüştürmek istiyoruz” dedi. Aydın, Ankara metrosunda getirilen yüzde 51 off set zorunluluğunun sanayiciler üzerindeki olumlu etkilerini aktardı. Aydın, “Türkiye raylı sistemlerin tamamını yapabilir. Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) sayesinde somut proje üretme aşamasına geldik” dedi. 

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç ise,“Teknoloji tufanına karşı en uygun model kümelenmedir” diye konuştu. 

OSTİM Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan ise. ARUS firmalarının kapasiteler “Milli marka hedefimiz var, bunun için off set yapmak zorundayız. Küme, marka çıkarmayı tetikler” ifadelerini kullandı.