Huni yönteminden olumlu sonuç alındı

Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını engellemek için yerleştirilen huni sayesinde 950 bin litre petrol toplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW ORLEANS - Meksika Körfezi'nde büyük bir çevre kirliliğine yol açan deniz tabanındaki petrol sızıntısını engellemek için yerleştirilen "huni" sayesinde dün 950 bin litre ham petrol toplandı.

Petrol kaçağını durdurma çalışmalarını izlemek ve koordine etmekle yükümlü Amerikan sahil muhfazasının komutanı Amiral Thad Allen düzenlediği basın toplantısında, petrolü toplamak için Perşembe günü BP tarafından yerleştirilen yeni sistem sayesinde dün 6 bin varil (950 bin litre) ham petrolün yüzeydeki gemiye aktarıldığını belirtti.

Hedefin denize karışan ham petrolü toplamaya devam etmek ve daha sonra toplanan miktarı arttırmak olduğunu söyleyen Amerila Allen, böylece huni sistemindeki supaplardan sızan petrolün miktarını azaltmaya başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Louisiana açıklarında infilak ettikten sonra batan petrol platformunun işletmecisi İngiliz BP, kuyuların üzerine, içinde kristal oluşmasını önlemek amacıyla dört supap bulunan bir huni sistemi yerleştirdi. BP, fışkıran petrolü durdurmak için bu sistemin ilk versiyonunu yerleştirdiğinde, içinde kristaller oluşmuş ve sistem çalışmaz olmuştu. Ham petrolün sızmaya devam ettiği bu supapların aşamalı olarak kapatılması hedefleniyor.

Daha önceki girişimleri başarısızlıkla sonuçlanan BP, bu son yöntemin daha önce günde 2 ila 3 milyon litre petrolün denize karışmasına karşılık, günde 160 bin litrenin altına düşürmesinin beklendiğini belirtti.

BP bunun ardından, kaçağı tamamen durdurmak amacıyla Ağustos ortasında faaliyete geçecek iki yeni yardım kuyusu inşa etmeyi amaçlıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir