Hyundai i20 üretimini buraya getirecek

Ergün, "İran'la ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili teknik çalışmalar yapılıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Hyundai, i20 üretimini tamamen buraya getirmek istiyor. Hindistan'da da i20 üretiyordu ama Hindistan'daki mühendislik ve işçilikle Türkiye'deki mühendislik ve işçilik aynı olmadığı için tamamını buraya getirmek istiyor" dedi.

Bakan Ergün, Türkiye'deki otomotiv üreticilerinin de İran'daki pazarın farkında olduklarını belirterek, İran'ın otomotiv iç pazarının Türkiye'nin otomotiv pazarından bugün itibariyle daha canlı ve geniş olduğunu kaydetti.

Ergün, bunun için Türkiye'deki otomotiv yan sanayi ile ana sanayiden bazı firmaların İran'daki otomotiv sektörü ile bazı temaslarda bulunmak istediklerini ifade ederek şöyle devam etti:

"Zannedersem yakında bazı ziyaretler olacak. Onlardan buraya, bizim sanayicilerden oraya bir takım ziyaretler olacak. İran, otomotiv sektöründe Türkiye'nin ana ve yan sanayide üretim gücünü bildiği için Türk otomotiv sektörü ile bir iş birliği arayışı içinde. İran'daki otomotiv sektörüne ilgi duyan otomotiv firmalarından birisi TOFAŞ. İran'a bir ziyaret yapmayı planlıyorlar. Bu aşama şu anda karşılıklı neler yapılacağını görme safhasıdır. Çok ilerlemiş bir nokta değildir. Bizim sektörümüz İran'ın potansiyelini görmek isteyecektir. Onların firmalarının gücünü görmek isteyecektir. Orada yatırım yapılabilir mi yapılamaz mı? Yapılırsa nasıl bir adım atmak lazım? Onu görmek isteyecektir. Bugünkü geldiğimiz safha bu. Henüz orada bir yatırım planlandı, burada bir yatırım planlandı safhasında değiliz henüz" diye konuştu.

İki ülke firmaların iş birliği zemini yakalamaları durumunda, o iş birliği zeminini elbette genişleteceklerini vurgulayan Ergün, İranlıların, şu anda "Türkiye'deki otomotiv yan sanayi ve ana sanayiyle acaba hangi düzeyde bir iş birliği yapabiliriz?" Buradaki üretim gücünden, kapasitesinden nasıl istifade edebiliriz? Diye bir düşünceleri olduğunu anlattı.

Bakan Ergün, kendilerinin de o düşüncülerine Türk özel sektörününde sıcak bakacağını ve kendilerinin firmalarıyla ilişki içerisinde olabileceğini söylediklerini aktararak, her iki ülke firmaları arasında bu temasların devam edeceğini bildirdi.

Bugün itibariyle her iki ülke firmalarının ortak bir marka oluşturulmasının söz konusu olmadığına işaret eden Ergün, bu girişimlerin firmalar düzeyinde yürütülen bir çalışma olduğunu, Türk otomotiv yan sanayisi ile ana sanayisindeki bazı firmaların, İranlı firmalarla bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Ergün, bu görüşmeler ve teknik çalışmalar sonucunda her iki ülke otomotiv firmalarında ortak bir markaya dönüşme, ortak bir üretime dönüşme istidadı olursa bu istikamette de bir ilerleme sağlanabileceğini anlattı.

Türkiye'nin ve İran'ın otomotiv pazarının son derece geniş ve daha geniş bir pazara hitap etme imkanları olduğuna değinen Ergün, firmaların bunu görmeleri durumunda  gereken adımları atacaklarını söyledi.

Nihat Ergün, kendilerinin bölgemdeki bütün ekonomik aktiviteleri ve iş birliklerini desteklediklerini dile getirerek, bölgede barışın sağlanması, bölgesel huzurun gelişmesi ve güçlenmesinin, karşılıklı ülkeler arasında ekonomik ilişkilerin gelişip güçlenmesine bağlı olduğunu anlattı.

"Hyundai i20 üretimini buraya getirecek"

İran'ın Samand marka otomobil ürettiğine ve kendi iç pazarında çok da sattığına değinen Ergün, ama İran'ın bir otomobili markalaştırma potansiyeli ile Türkiye'nin bir otomobili markalaştırma potansiyelinin aynı olmadığını belirtti.

Ergün, Türkiye'nin bir otomobili markalaştırma potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu, Türkiye'nin çok daha fazla dünyaya açık bir ülke konumunda bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'de üretilen hiç bir otomobil geri çağrılmadı. Markalar burada üretiliyor. O markaların burada ürettiği otomobiller geri çağrılmıyor. Ama aynı markanın başka ülkelerde üretilen bir otomobili geri çağrılıyor. Niye çünkü buradaki mühendislik ve işçilikle oradaki mühendislik aynı değil.   

Mesela Hyundai i20'yi tamamen buraya getirmek istiyor. Bir bölümünü buraya getirmişti. Hindistan'da da i20 üretiyordu ama Hindistan'daki mühendislik ve işçilikle Türkiye'deki mühendislik ve işçilik aynı olmadığı için tamamını buraya getirmek istiyor. Müşteri onu istiyor. Müşteri de onu isteyince yatırımın merkezi de burası oluyor doğal olarak."

İran'la organize sanayi bölgesi kurulması

Bakan Ergün, İran'la ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili teknik çalışmaların da yapıldığına işaret ederek, her iki ülkenin teknik heyetleri bir çalışma yaptığını, ve her iki ülke başbakanlıklarına bu konudaki teknik çalışmaların sunulduğunu bildirdi.

Şimdi konunun siyasi karar verme noktasında olduğunu bildiren Ergün, 4-5 noktada bu etüdlerin yapıldığını, bu bölgelerin Iğdır bölgesi, Van Kapıköy, Hakkari Esendere, Doğu Beyazıt Gürbulak sınır kapısının olduğunu anımsattı.

Ergün, bu noktalardan bir tanesine karar verileceğini ifade ederek, "Bu proje gerçekleştiği zaman komşu ülkelerden dahil olanlar olabilir. Azerbaycan, Gürcistan dahil olabilir. Türkiye Ermenistan ilişkileri normal düzeye geldiği zaman Ermenistan bile dahil olabilir. Bu bölgesel barışa da çok katkı sağlayacak olan bir proje. Belki Irak daha sonraki dönemde dahil olabilir. Irak'la ayrıca daha sonra böyle bir çalışma yapılabilir. Türkiye Irak sınırında da böyle bir çalışma yapılabilir. Böyle bir çalışma bölgedeki bütün ülkelerin ilgisini çeker. D8 ülkeleri de böyle avantajlı bir bölgede üretim yapmak ve oradan dünyaya açılmak isteyebilirler. Onu da D8 ülkeleriyle yaptığımız toplantıda dile getireceğiz" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir