İç tüzük konusunda mutabakat

Davutoğlu ile Bahçeli görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası ilk açıklamalarda MHP "Başkanlık sistemine karşıyız" vurgusu yaparken, AK Parti "Esas olan hak ve özgürlükler" mesajı verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, TBMM İçtüzüğü, bütçe ve reformlarla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. 

1 saat 40 dakika süren görüşme sonrası ilk açıklama MHP'li Öztürk tarafından geldi.

Öztürk, '61. madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı, Başbakan tarafından da bu kabul gördü' dedi.

MHP'li Oktay Öztürk, "Anayasa noktasında kendilerine 2011 yılından itibaren MHP'nin de öncülük yaparak teklif ettiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon çalışmalarıyla 60 madde üzerinde anlaşmıştı. Bizim teklifimiz süreç devam ediyormuşçasına mutlaka Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı. 61. madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı" açıklamasını yaptı. 

Başkanlık sisteminin de görüşmede gündeme geldiğini aktaran Öztürk, Öztürk, 'Parlamenter sistemin aksayan yanları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli. Parlamenter sistem güçlendirilmelidir. Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik' şeklinde konuştu.

"İçtüzük konusunda mutabakata varıldı"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "İçtüzük değişikliği çalışması yapılması konusunda mutabakata varıldı" dedi.

Çelik şunları söyledi: "Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçmişte olduğu çalışmalara devam edilmesi uzlaşılan maddelerin artırılması yönünde. Bu süre geçmişte çok uzundu. Çok tartışmalar yapıldı. Pek çok taslak var. TBMM sitesinde bunların çoğu yayınlandı. Müktesebat hazır sadece eyleme geçmek gerek. Yeni anayasa gündemiyle çalışmalara başlanması konusunda uzlaşma var. 

Sayın Bahçeli, başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için esas olan temel hak ve hürriyetlerdir. Biz Türkiye’nin yetkin bir parlamenter sistemle yönetildiğini düşünmüyoruz. Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, ileri demokrasinin nasıl teminat alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların etiket düzeyinde çarpıştırılması Türkiye'yi ileri götürmez.Bizim bu tartışmadan muradımız bunun başkanlık sistemi üzerinden tartışılması gerektiğidir. Sadece sistemleri savunanların niyetleri üzerinde konuşmak konjonktürel sonuçlar doğurur. Türkiye'nin 1876'dan bu yana parlamenter sistemde yönetildiğini düşünmüyoruz. "Parlamenter sistem geleneğimiz vardır" diyerek bir tartışma yürütülüyor. Bu çerçevede bir tartışma yürütülmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Sayın Bahçeli'nin görüşmelerini saygıyla karşılıyoruz. 

Terörle mücadele konusunda kararlılığımız vazgeçmeyeceğimiz bir alandır. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadele verdiği destek konusunda teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki mart ayına kadar AB üyeliği konusunda destek istedik, değerlendireceklerini söylediler.

Şu anda içtüzük çatışmaya yol açan bir model. Dünyada komisyonlara dayalı bir model var. Bunun çok aksaklıklara yol açtığı herkesin malumu. Bu düzenleme için de bir mutabakata varıldı.