İddialar talihsiz ve yakışıksız

Turkcell, Rekabet Kurulu'nda sözlü savunmasını yaptı; nihai karar 9 Haziran'da verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu'na sözlü savunmasını sunan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Av. Ümit Akın, yaptığı savunma konuşmasında Vodafone temsilcilerinin ortaya attığı bazı iddiaları "talihsiz ve yakışıksız" olarak değerlendirdi. Rekabet Kurulu, yapılan savunmaların ardından Turkcell İletişim Hizmetleri'yle ilgili nihai kararını 9 Haziran'da vereceğini açıkladı.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hakkında yapılan soruşturmanın sözlü savunma toplantısı Rekabet Kurumu'nda (RK) gerçekleştirildi.

Turkcell'in sözlü savunmasını Kurum adına Av. Zeynep Ergün yaptı. Ergün, yaptığı savunma konuşmasında Turkcell'e ceza uygulanmasını isteyen iddia sahiplerinin ortaya attığı iddialara yanıt verdi.

Turkcell'e cezai yaptırım uygulanması talebiyle ortaya atılan iddialar şöyle sıralandı:

"Turkcell, Yetkili Turkcell Satış Noktalarını (YTSN) fiili olarak münhasırlaştırmaktadır; Turkcell rakip faaliyetlerini zorlaştırmaktadır; Turkcell Smile'ın pazara girişini engellemektedir; Turkcell dağıtım kanalının her aşamasında yeniden satış fiyatını belirlemektedir; Turkcell dağıtım kanalının yeniden satış fiyatını belirlemektedir; Turkcell hakim durumdadır."

Ergün, mavi hat olarak da bilinen YTSN'lerin münhasır olmadığını ve dolayısıyla da münhasırlaştırmanın yapılmadığını ifade etti. Ergün, satışların seyrinin münhasırlaştırma olmadığını gösterdiğini ve münhasırlaştırmanın aynı zaman diliminde farklı etkiler doğurmasının olanaksızlığından bahsetti.

Ayrıca Turkcell'in rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmadığını ifade eden Ergün, numara taşıma ile birlikte diğer operatörlerde yaşanan müşteri artışı ve gelir artışını da buna örnek olarak gösterdi. Ergün, ayrıca Smile noktalarına ilişkin olarak ortaya atılan iddiaları yanıtlayarak, Turkcell'in Smile'dan mal alan teşebbüslere yaptırım uyguladığına dair tek bir örneğin dahi bulunmadığını belirtti.

"İddiaların asla gerçekliği yoktur"

Av. Zeynep Ergün'ün yaptığı savunma konuşmasından sonra söz alan Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Av. Ümit Akın, Vodafone temsilcisinin, Turkcell'in bayilere giderek; "Uydurma, Rekabet Kurulu'nu kandırmak amacıyla, camlara birtakım etiketler yapıştırıp sonra kaldırmak suretiyle çekilen fotoğrafların kurulu yanıltmak suretiyle, dosyaya konulduğu" iddiasında bulunduğunu hatırlatarak, "Bu iddiaların asla gerçekliği yoktur. Zaten iddia makamı da bunu ispat edememektedir. Ama biz bu iddianın Kurul önünde dile getirilmesini çok talihsiz ve yakışıksız bulduğumuzu ve iddia sahibinin bunu çeşitli merciler önünde, ispat etmek zorunda kalacağını umarız" dedi.

Akın ayrıca, bayilerin iddialarının çok sağlıklı olmadığını ve özgür iradelerine dayanmadığını ileri sürdü. Akın, Türkiye'nin iki farklı ucundan iki bayinin aynı ifadelerle rekabet uzmanı gibi şikayetlerini dile getirmelerinin iddiaların sağlıksız olduğunu gösterdiğini söyledi.

Akın, Turkcell'in rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasına ilişkin olarak da, Turkcell'in Yetkili Turkcell Satış Noktası (YTSN) olarak adlandırılan bayilerle imzaladığı taahhütnamelerin yine Kurul tarafından çıkarılan grup muafiyeti tebliği kapsamında olduğunu hatırlattı. Akın, bu nedenle bir an için münhasırlaştırma kabul edilse bile bunların grup muafiyetinden yararlanması gerektiğini ifade etti.

YTSN'lerin toplam sim kart satış pazarındaki payının yüzde 8, toplam satış noktalarına oranının da yüzde 10 olduğu dikkate alındığında bunların hiç de kritik satış noktaları olmadığını belirten Akın, "Bu, evinden çıkan kararını vermiş herhangi bir abonenin, herhangi bir işletmecinin satış kanalına erişmek için diğerinden daha fazla zahmete katlanmayacağını, herkes için eşit, hatta İngiltere'de yaşayan bir tüketiciye göre dört kata daha fazla imkâna sahip olduğu gösteriyor.

Aslında pazar görüntüsü öyle bir durumdadır ki Turkcell bugün çetin bir rekabeti içinde faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalmaktadır. Buna bir itirazı olduğu için değil ama aksi iddia edildiği için bundan söz etmek istiyoruz. Bu pazar da gösterdi ki, rakipler numara taşımada her biri de ayrı ayrı bir numara olduğu iddia edebilecek kadar başarılı olmuşlardır. Yine Turkcell'in gelirlerinde düşüş yaşandığı bir dönemde gelirlerinde artış yaşanmıştır, pazar paylarını artırmışlardır, nokta sayısını da artırmışlardır" diye konuştu.

İdari yaptırım uygulanmamasını istiyoruz

Smile pazarı girişinin engellemesi yönündeki iddialara ilişkin olarak da Akın, kurulun aynı iddialarla ve delillerle, aynı tartışmalarla önüne gelen bir konuda 2008 yılında bir karar vererek ihlalin gerçekleşmediğini tespit ettiğini hatırlattı. Bunun kendileri için önemli olduğunu anlatan Akın, kurulun 2008'de aldığı bu kararı geri almadığı sürece yeniden farklı bir sonuç almasının, çelişki anlamına geleceğini söyledi.

Akın, "Sonuç olarak Sayın Kuruldan şirketimizin alt bayilerini münhasırlığa zorlamadığı, aksi yönde iddialar kabul edilse dahi bu uygulamanın rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırmadığını, şirketimizin fiziksel kontör ve sim kart ürünlerinin yeniden satış fiyatları belirlemediğini tespit ederek, Turkcell hakkında herhangi bir idari yaptırım uygulanmamasına karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Nihai karar 9 Haziran'da

Rekabet Kurulu, bugün sözlü savunmasını aldığı Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hakkında distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarıyla 4054 sayılı kanunun ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla başlattığı soruşturmanın nihai kararını, 9 Haziran Perşembe günü saat 14.00'te yapılacak toplantıyla verecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir