İhracat birim değer endeksi şubatta, yüzde 9,5 arttı

TÜİK verilerine göre ithalat birim değer endeksi ise yüzde 7 oranında artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İhracat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 Şubat ayına ilişkin Dış Ticaret Endekslerini açıkladı.

Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre; Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 9,5, ithalat birim değer endeksi yüzde 7 oranında artış gösterdi.

İlgili ayda ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 13,5, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 15,8, imalat sanayi sektöründe yüzde 9 arttı, balıkçılık sektöründe ise yüzde 14,9 geriledi.

İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 12,9, imalat sanayi sektöründe yüzde 8,7 artış, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2 azalış gösterdi.

Miktar Endeksleri

2010 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 9,9 oranında azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 19,9 arttı.

İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 14,5, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 200 artış, balıkçılık sektöründe yüzde 47,6, imalat sanayi sektöründe yüzde 12,4 azalış gösterdi.

Aynı ayda, ithalat miktar endeksleri, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 4,4 gerilerken, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 26,6, imalat sanayi sektöründe yüzde 25,3 oranında arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir