İki genç öğretmen, kahinlere şapka çıkarttı

Bursa'da aynı okulda görev yapan 2 öğretmen, bugünlerde dünya finansının sembol caddesinde yaşanan protestoları, 2 yıl önce romanda kaleme almış.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Dünya finansının sembol caddesi ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nın bulunduğu Wall Street'in yakınındaki Zuccotti Park'a kamp kuran "Wall Street'i İşgal Et" adlı sivil girişim hareketinin eylemleri birinci ayını doldururken, Bursa'daki 2 genç öğretmen, bu protestoları, önceden hissetmişcesine, 2 yıl önce kaleme aldıkları romanlarında detaylı şekilde yazdıkları ortaya çıktı.

"Provokatör/Paranın Olmadığı Gün" romanının yazarları Hüseyin Gümrah Eralp (29) ve Ahmet Tahsin Ertaş (32), kitabın yazılış süreci ve içeriğinde çizilen tablonun bugün gerçekleşmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Kitapta yazılanların gerçekleşeceğini tahmin etmediklerini belirten ikili, ilk başta çalışmayı sinema projesi olarak düşündüklerini ancak bu konuda deneyimsiz oldukları için romana dönüştürdüklerini kaydetti.

"Kitaptaki olaylar banka yağmasına doğru gidiyor"

Eralp, şunları kaydetti:

"Bu bir tahmin değil, belki de global krizin herkese yaşattığı acılardan, bizim içimizde doğan bir hikayeydi. Parayla sıkıntısı olan bir karakterimiz var, ismi 'Vedat Warrington', yarı Türk yarı Amerikalı. Bu adam bir deha, iyi eğitim almış bir provokatör. Paranın kalbi olan New York'a gidiyor ve oradaki gençleri, işsizleri toplayarak, büyük kitleler halinde sokak eylemlerine teşvik ediyor. Amacı kan dökmek değil, sadece toplumların uyanmasını istiyor. 'Siz çoğunluksunuz. Daha fazla kazananlar size hükmediyor. Onlar pastadan büyük payı alıyorlar. Siz de artık sokakların hakimisiniz. Onlara gerçekten bu dünyanın kimin olduğunu gösterin' diyor. Ardından olaylar gelişiyor. Gerçekte yaşanan olayların kanla neticelenmesini istemiyoruz. Dileriz kötü bir durum yaşanmaz, çünkü kitabımızda bu sürecin sonrası, banka yağmalarına gidiyor."

"Pankartlar bile aynı"

Kitapta geçen olaylarla bugün yaşananları karşılaştıran Eralp, "Kitapta eylemciler Brooklyn Köprüsü'nü işgal ediyor. Olaylara baktığımız zaman da eylemciler bu köprüyü işgal ediyor ve 700 kişi gözaltına alınıyor. Pankartlarıyla bizim kitaptaki pankartlar bile aynı. 'Adil bir devlet düzeni istiyoruz', 'İşsizliğe son', 'Zenginlerin yüzüne bu kadar gülmeye son' diye pankartlar var, bunlar bile aynı. Protestocuların ana merkezi Manhattan, kitabın kapağında da Manhattan fotoğrafı var zaten" diye konuştu.

"Sinemasını da çekeceğiz"

Romanın yayınlanması için büyük yayınevlerinin kapılarını çaldıklarını ve yeni yazar olmanın biraz sıkıntısını çektiklerini, ancak nihayetinde eserlerinin basıldığını dile getiren kitabın diğer yazarı Ahmet Tahsin Ertaş (32) ise şöyle devam etti:

"Kitap yayınlandıktan sonra olaylar başladı. Sonra Wall Street'i protesto eden 750 genci gördüğümüz zaman dedik ki, 'Bizim kitabımız gerçek olmaya başladı'. Müneccim miyiz? diye düşünmeye başladık. Aslında biz ilk başta sinema filmi olarak düşünmüştük. Ancak senaryo konusunda herhangi bir tecrübemiz olmadığı için, bunu romana dönüştürdük. Ancak bunun filmini çekmek de istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız da var. Senaryo ve sinema konusunda kendimizi geliştiriyoruz. Kitabın devamını yazmayı da düşünüyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir