İlave istihdam oluşturacak tedbirler şart

İTO Başkanı Yalçıntaş, "Hazirandaki EKK toplantısında konunun gündeme gelmesi faydalı olacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, işsizliğin düşüş eğiliminde olmasının, "geçmişte hayata geçirilen düzenlemelerin meyvelerinin alınması" anlamını taşıdığını belirtti.

Yalçıntaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "İstihdamdaki toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleştiği" açıklamasını yazılı olarak değerlendirdi.

İstihdamın, sanayiden hizmet sektörüne doğru kaydığını, yapılacak yeni çalışmaların buna odaklanmasının yerinde olacağını kaydeden Yalçıntaş, TÜİK tarafından açıklanan Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Temel İşgücü İstatistikleri'ne değinerek, şöyle devam etti:

"Mevsimsel etkilerin arındırılması sonucu oluşan verilere bakıldığında, işsizlikte geçen yılın Mayıs ayından bu yana düzenli bir düşüş yaşanıyor. Bu, istihdam politikalarının etkinliği bakımından önemli bir göstergedir. İşsizliğin düşüş trendinde olması, geçmişte hayata geçirilen düzenlemelerin meyvelerinin alınması anlamını taşımaktadır. Bununla birlikte ABD, Japonya ve AB'de işsizliğin artış eğilimi gösterdiği bir ortamda, bizde işsizliğin azalması, 2008 ve 2009'da alınan istihdamı korumaya yönelik tedbirlerin çok doğru olduğunu ortaya koymaktadır."

Murat Yalçıntaş, krizin etkisinin azalmasıyla birlikte mevcut istihdamı koruyacak tedbirlere, ilave istihdam oluşturacak tedbirler eklenmesinin zorunlu olduğunu bildirerek, "Ekonomik Koordinasyon Kurulunun Haziran ayındaki toplantısında bu konunun gündeme gelmesi faydalı olacaktır" dedi.

İşsizliğin artmasının, kısa vadede gerçekleşebilirken işsizliğin azalmasının, daha fazla zaman aldığına ve süreç gerektirdiğine dikkati çeken Yalçıntaş, işsizlik verilerindeki düşme eğiliminin geleceğe yönelik beklentileri olumlu etkilediğinin altını çizdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir