İlk tur verimli geçti

İsrail-Filistin görüşmelerinin ikinci turu 14-15 Eylül'de yapılacak. İsrailli yerleşimciler inşaat yapmaya devam ederse görüşmeler kesilebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, İsrail ile Filistinlilerin doğrudan müzakerelerin ikinci turunu 14-15 Eylülde yapmaya karar verdiklerini söyledi. İsrail'in Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına yeniden başlaması durumunda görüşmelerin kesilme ihtimali bulunuyor.

Mitchell, düzenlediği basın toplantısında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi. George Mitchell, liderlerin ikinci turu eylülde bölgede yaptıktan sonra her iki haftada bir biraraya gelmeyi kararlaştırdıklarını bildirdi.

Mitchell, 14-15 Eylül'deki görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile kendisinin katılacağını belirtti.

Kesilme ihtimali var

Filistinli yetkili Nebil Şaat, Abbas ve Netanyahu'nun yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamasında, "Abbas'ın, yerleşim birimi inşaatlarının durmaması halinde görüşmelere devam edemeyeceklerini Netanyahu'ya açıkça söylediğini" belirtti.

Şaat, yerleşim birimi inşaatlarının kendileri için temel sorun olduğunu, bu konuda halen aralarında önemli fikir ayrılıkları bulunduğunu söyledi.

Şaat, bir dahaki görüşmenin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da katılımıyla 14-15 Eylülde Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde yapılacağını belirtti. Şaat, Filistin ve İsraillilerin bu görüşmeye hazırlık niteliğinde, 6 Eylül'de Eriha'da biraraya geleceklerini de kaydetti.

Filistin ile İsrail arasındaki son doğrudan görüşmeler, 2008'in Aralık ayında kesilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir