İlk uzun vadeli TL kredi Alarko'ya

Garanti Altek Alarko'ya 120 milyon lira tutarında proje finansmanı kredisi sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası, 76 megavat kurulu gücündeki Karakuz Hidroelektrik Santralı yatırımında kullanılmak üzere Alarko Grubu'nun enerji sektöründeki yatırımlarını yürüten Altek Alarko'ya 120 milyon lira tutarında proje finansmanı kredisi sağladı.

Verilen kredi, Türkiye'de TL cinsinden ilk uzun vadeli proje finansmanı olma özelliğini taşıyor. 3 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli, sabit faizli proje finansman kredisinin anlaşması, İstanbul'da imzalandı.

İmza töreninde konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin geçmişte TL faizlerin yüksek olmasından dolayı özellikle uzun vadeli yapılandırılmış proje finansman kredilerinin TL cinsinden kullanılmasının düşünülmediğini, ancak son dönemlerde alınan ekonomik önlemler ve uygulanan politikaların TL faizlerin düşmesini sağladığını, son dönemde yurt içindeki yabancı para likiditesinin azalması ile birlikte yabancı para faizlerinin de oldukça yükseldiğini, böylelikle dolar veya euro kredi faizleri ile TL kredi faizleri arasındaki farkın da geçtiğimiz dönemlere göre önemli ölçüde azaldığını anlattı.

Garanti Bankası olarak bir süredir özellikle enerji sektöründeki yatırımcılara, uzun vadeli yabancı para kredi kullanıp yabancı para faiz riskine ve spot elektrik fiyatlarındaki kur riskine maruz kalmaktansa, uzun vadeli yapılandırılmış TL kredi kullanmalarını önerdiklerini ifade eden Edin, Alarko Grubu'nun da Karakuz HES gibi önemli bir projenin finansmanında uzun vadeli sabit faizli, projenin ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış, geri ödemesiz dönemi olan TL proje finansman kredisi kullanarak piyasadaki diğer oyunculara örnek teşkil edecek önemli bir karara ve bir ilke imza attığını söyledi.

Önümüzdeki dönemde daha fazla yatırımın TL proje finansman kredileriyle finanse edileceğine inandıklarını dile getiren Edin, enerjinin Garanti Bankası için en öncelikli sektörlerden biri olduğunu, banka olarak toplam kurulu gücü 8 bin 200 megavat olan 60'ın üzerinde enerji yatırımının gerçekleştirilmesi için şu ana kadar toplam 4,7 milyar dolarlık kredi taahhüdü sağladıklarını, bunun 2,5 milyar dolarlık kısmının kullandırıldığını, geri kalan tutarın ise yakın zamanda kullandırılacağını bildirdi.

"Yenilenebilir enerji projelerini önemsiyoruz"

Enerji sektörüne sağladığımız 4,7 milyar dolarlık finansmanın 2,6 milyar dolarlık kısmını yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor. Bu projeleri, ülkemiz ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açığın önemli bir kısmını oluşturan enerji faturamızı azaltacak çözümler olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca enerji üretiminde su, rüzgar, jeotermal ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını karbon emisyonunu azalttığı için de önemsiyoruz. Enerji sektörüne olan inancımız tam, önümüzdeki dönemde de yatırımları finanse etmeye devam edeceğiz.''

"S&P'nin kredi notunu yükseltmesinde katkımız var"

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu ise Türkiye'de para biriminin TL olması nedeniyle TL ile borçlanmak gerektiğini, yabancı paranın risk hesaplayabilmelerini imkansız hale getirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"S&P, TL yönünden Türkiye notunu yükseltme tüyosunu bizden aldı. Bunu latife diye değil, samimi söylüyorum. Biz bu krediye başladığımızda ilk Garanti Bankası ile görüşmemiz 4-5 ay öncesine gelir. 10 yıllık krediyi taahhüt edince bu piyasada duyulmaya başladı. Banka buna müspet yaklaşıp 10 yıla döndürünce S&P'ye de şöyle bir ilham gelmiştir; 'Demek ki Türkiye artık normalleşiyor, bir İngiliz, bir Fransız gibi kendi parasıyla borçlanabilir hale geliyor. Kredi notunu yükseltme zamanı gelmiştir' demiştir. Bizim burada ciddi bir katkımız var. Dolayısıyla Hazine'nin de bizim bu maliyetimize ciddi bir sübvansiyon yapması lazım."

Yavrucu, konuşmaların ardından gerçekleştirilen imza töreni sırasında, elindeki kalemi göstererek, ''Bu kalem çok hayırlı gelmiştir. Üzeyir (Garih) Bey bana hediye etmişti. Bununla ne imzalamışsam hepsi bize geri gelmiştir'' dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir