IMF beklentisi bitti

IMF ve Hazine, yaptıkları açıklamalarla 22 aydır görüşmeleri süren yeni stand-by anlaşmasının yapılmayacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IMF'yle 19. stand - by'ın bitmesinden hemen sonra başlayan 20. anlaşma görüşmeleri, 'anlaşma yapılmaması' kararıyla sonuçlandı. Stand-by görüşmelerinin rafa kaldırıldığı açıklamalarında, küresel kriz sonrasında hem uluslararası durumda hem de Türkiye'nin ekonomik durumundaki iyileşmelere atıf yapılarak, dolaylı bir biçimde anlaşmaya gerek kalmadığı ifade edildi. İlişkiler 4. madde incelemesi kapsamında sürecek. Bu kapsamda davet edilen IMF heyeti mayıs ayında Türkiye'ye gelecek. Türkiye'nin IMF'ye halen 7.9 milyar dolar borcu bulunuyor.

4'üncü madde nedir?

IMF ile stand-by anlaşmaısı biten ülke ya 4. Madde çerçevesinde ya da Program Sonrası İzleme şeklinde IMF'yle ilişkilerini sürdürüylor. Program Sonrası İzleme, 4. Madde'ye göre daha sık denetim içeriyor. Stand-by düzenlemesi biten ancak IMF borcu bitmeyen ülkeler için uygulanıyor. Ancak aynı ülkeler için 4. Madde Konsültasyonu sistemi de uygulanabiliyor. Türkiye ile de bu model uygulanacak. Bu kapsamda yılda bir kere gözden geçirme yapılıyor. Heyet makro ekonomik politikaları gözden geçirerek, finansal sistemin sağlamlığını, makro ekonomik politikaları ve bunları etkileyebilecek sosyal, endüstriyel, idari ve diğer sorunları inceliyor. Hazırladığı raporu, İcra Direktörleri Kurulu'nun onayına sunuyor.

Piyasalar umursamadı

Anlaşma yapılmayacağı açıklaması piyasalarda ilk anda tepki görürken, ilerleyen saatlerde bu tepkinin sınırlı kaldığı gözlendi. Yurtdışındaki iyimser havanın sürmesi ve pozisyonların hepsinin IMF anlaşmasının yapılacağına yönelik beklentiyi içermemesi nedeniyle borsa fazla aşağı gelmedi.

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU/TOBB

Krizin en sıkıntılı dönemini IMF'siz atlattık. Bir problem olarak görmüyorum. Kendi imkanlarımızla zaten gidebiliyoruz.

ERSİN ÖZİNCE/TBB

Stand-by'ı biraz yanınızda birinin destek durmasına benzetiyorum. Demek ki desteksiz durabilecek bir forma geldik.

ÜMİT BOYNER/TÜSİAD

Olmamasıyla hayal kırıklığına uğramadık. Büyümede ihtiyaç duyulan finansmandır. IMF'in alternatifi var mı bilemiyorum.

MURAT YALÇINTAŞ/İTO

Ortaya çıktı ki, Türkiye çok önemli bir dünya krizini, hiçbir dış desteğe ihtiyaç duymadan başarılı şekilde geçti.

MEHMET BÜYÜKEKŞİ/TİM

Türkiye'nin bir IMF programına ihtiyacı olmadığını kuvvetli bir şekilde sadece TİM kamuoyunda ifade etmişti. Olumlu oldu.

TUNCAY ÖZİLHAN/ANADOLU GRUBU

Anlaşmayı istememizin nedeni sigorta olmasıydı. Şimdi ihtiyacımız yok. Türkiye ayakları üzerinde durabilecek durumda

PİRAYE ANTİKA/HSBC

Türkiye için önemli bir çıpa olurdu. Artık iç çıpanın geliştirilmesi gerekir. Piyasalar Mali Kural'da tarih duymak isteyecektir.

HALUK DİNÇER/SABANCI GRUBU

Anlaşma yapılmamasının etkisi son derece sınırlı olacak, hatta hiç etkilemeyecek. Başarılı bir beklenti yönetimi yapıldı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir