IMF, Bosna Hersek'in kredi dilimini askıya aldı

Seçim öncesinde önemli bir toplum kesiminin tepkisini çekmek istemeyen hükümet, IMF'ye taahhüdüne rağmen sosyal güvenlik reformu ve bütçe revizyonunu ertelemek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA- Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayındaki genel seçimler öncesinde gazilere ödemelerde kesinti yapmaya yanaşmayan Bosna Hersek'e yaklaşık 40 milyon euroluk 4'üncü kredi dilimini ödemeyi askıya aldı.

IMF ile geçen yıl 1,5 milyar dolarlık stand-by anlaşması imzalayan Bosna Hersek'te savaş mağdurları ve gaziler, hükümetin kendilerine zaten "sembolik" ücret ödediğini, maaşlarında kesinti yapılması halinde protesto eylemlerine başvuracaklarını belirtiyor.

21 Nisanda 5 binden fazla gazi ve savaş mağdurunun katıldığı eylemde göstericiler hükümet binalarına saldırmış, polisin müdahalesinde 69 kişi yaralanmıştı.

Seçim öncesinde önemli bir toplum kesiminin tepkisini çekmek istemeyen hükümet, IMF'ye taahhüdüne rağmen sosyal güvenlik reformu ve bütçe revizyonunu ertelemek istiyor.

IMF desteği olmadan maaş ödemelerini yapamayacağını kabul eden hükümet, 4'üncü kredi diliminin serbest bırakılması için en geç eylül ayında IMF heyetini yeni müzakereler için davet etmeyi planlıyor.

IMF ile geçen yıl ortasında 1 milyar 520 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalayan Bosna Hersek'e, sosyal güvenlik reformu koşuluyla Dünya Bankası da, yaklaşık 200 milyon dolar taahhüt etmişti. Küresel ekonomik krizden ağır etkilenen Bosna Hersek'e 100 milyon euro düşük faizli kredi vereceğini açıklayan Avrupa Birliği de IMF ile işbirliği yaparak kaynağı serbest bırakmak için yeni reformlar talep diyor.

Gayri safi yurtiçi hasılası geçen yıl yüzde 3,2 küçülen Bosna Hersek'te işsizlik oranı yüzde 45'e yaklaşıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir