IMF, Derviş'e paranın geleceğini soracak

Kemal Derviş, IMF tarafından Washington'da düzenlenen, "Daha İstikrarlı Bir Uluslararası Para Sistemi" konulu panele davet edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Küresel Ekonomi ve Kalkınma Direktörü Kemal Derviş, IMF tarafından Washington'da düzenlenen, katılımcıları arasında IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Lindsey Group İcra Başkanı Tim Adams ve Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Fred Bergsten'in yer aldığı "Daha İstikrarlı Bir Uluslararası Para Sistemi" konulu panele davet edildi.

IMF'nin panele ilişkin yazılı açıklamasında, kriz sonrasında uluslararası para sisteminde reform çabalarının daha da yoğunlaştığı anımsatıldı. Açıklamada ülkelerin önünde ilgilenilmesi gereken, aralarında "kalıcı dengesizlikler, 'para savaşları', büyük ve çalkantılı sermaye akışları, kriz dönemlerinde uluslararası likitideye erişimde belirsizlikler ve küresel rezerv arzındaki yetersizliklerin de bulunduğu", çok yönlü ve geniş kapsamlı konular olduğu belirtildi.

IMF'nin bu alanlarla; "ülkelerin ekonomik politikalarını ve bu politikaların birbirlerine olan etkilerinin teftişini güçlendirmeye, G-20'lerin Karşılıklı Değerlendirme Süreci'ne (MAP) girdi sağlamaya, üyelerin sermaye akışlarıyla başetmeleri için tavsiyelerde bulunmaya, küresel finansal güvenlik ağını güçlendirmeye ve küresel rezerv sisteminde reform bulvarları keşfetmeye özel vurgu yaparak" etkin şekilde ilgilendiği bildirildi.

Uluslararası Para Fonu'nun son olarak, sınır ötesi sermaye akışlarının yönetilmesinde kurumun rolü konusunda bir rapor yayımlandığı anımsatılan açıklamada, panelin yapılacağı 10 Şubat'ta uluslararası para sisteminin istikrarını güçlendirmede SDR'ın potansiyel katkısıyla ilgili bir rapor daha yayımlanacağı belirtildi.

IMF panelde, gelecek kriz vurmadan önce uluslararası para sisteminin daha esnek hale gelmesi için gereksinim duyulan değişikliklerin neler olduğu ve IMF'nin bu anlamda rolünün neler olabileceği konularının tartışılacağını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir