IMF, İrlanda'ya yardıma hazır

IMF Başkanı "Yarın, iki ay ya da iki yıl içinde herhangi bir zamanda İrlanda IMF'den destek isterse, biz buna hazır olacağız '' diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YOKOHAMA/DUBLIN - İrlanda'nın kendi işini kendinin görebileceğini ifade eden Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ancak ihtiyaç olursa bu ülkeye yardıma hazır olduklarını söyledi.

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısı için Japonya'nın Yokohama kentinde bulunan Strauss-Kahn, İrlanda'nın, IMF'den yardım talep etmediğini belirtti. Strauss-Kahn, ''Herkes İrlanda'daki durumu biliyor, zor bir durum söz konusu. Şimdiye kadar benden talepte bulunulmadı. Sanırım İrlanda kendi başının çaresine bakabilir. Ancak yarın, iki ay ya da iki yıl içinde herhangi bir zamanda İrlanda IMF'den destek isterse, biz buna hazır olacağız '' diye konuştu.

Avrupa Birliğinin (AB) İrlanda'yı kurtarma konusunda görüşmeler yaptığından da haberdar olmadığını belirten Strauss-Kahn, İrlanda'nın sorununun temel olarak büyük bir bankanın sebep olduğu zorluklardan kaynaklandığını ve Yunanistan'ın durumundan çok farklı olduğunu ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet de İrlanda'nın durumuna ilişkin yorum yapmaktan kaçındı, ancak ''hükümetlerin bütçe disiplinini artırmaya ihtiyacı olduğunu'' kaydetti.

Avro Bölgesi'nden bazı kaynakların, İrlanda için muhtemel bir yardım paketi müzakerelerinin görüşüldüğü ve bu ülkenin ''büyük olasılıkla'' finansal yardım alacağı yönündeki iddiaları, Dublin yönetimi tarafından yalanlanıyor.

İrlanda devlet televizyonu RTE, İrlanda'nın AB ve IMF'nin mayıs ayında oluşturduğu 750 milyar euroluk fondan 60 milyar euro çekebileceğini bildirdi. Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası'nın hazırladığı bir senaryoya göre, İrlanda'nın finans sisteminin kurtarılmasının maliyeti 50 milyar euroyu bulabilir.

İrlanda hükümeti Ocak 2009'da Anglo Irish Bank'ı kamulaştırdı. Bank Of Ireland'ın yüzde 36 hissesini de alan hükümet, Allied Irish Banks'ın çoğunluk hissesini almaya hazırlanıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir