IMF sıcak paraya ilişkin 'u dönüşü' yaptı

IMF'nin kalkınmakta olan ülkelerin bazı koşullarda ekonomilerini korumaya yönelik kontroller uygulayabileceğini bildirmesi yankı buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK – Onyıllarca serbest sermaye akımlarından yana tutum takınan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bir "U dönüşü" yaparak kalkınmakta olan ülkelerin bazı koşullarda ekonomilerini korumaya yönelik kontroller uygulayabileceğini bildirmesi, yankı buldu.

The Wall Street Journal, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın IMF'nin sermaye girişlerine yönelik önlemler konusunda "çok pragmatik" bir görüş benimsendiği açıklamasına yer verdiği haberinde sermaye girişlerini kısıtlayan ülkelerin arasında Türkiye'yi de saydı.

Bu arada, haberde yer verilen tabloda Türkiye, yüzde 6.9 ile net sıcak para girişlerinin GSYH'ya oranı en yüksek olan ülke olarak gösterildi.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal, "IMF sermaye kontrolleri konusunda pozisyonunu değiştirdi" başlığını kullandığı haberinde "Onyıllarca serbest sermaye akımlarına sarsılmaz bir destek veren Uluslar arası Para Fonu, tutumunu değiştirerek kalkınmakta olan ülkelerin bazı koşullarda ekonomilerini korumak için duvarları tesis edebileceğini söyledi" diye yazdı.

Haberde IMF'nin bu çıkışının "Brezilya'dan Güney Kore ve Türkiye'ye kadar", ülkelerin enflasyonu kontrol etmek, kendi yara birimlerinin yükselişini sınırlamak veya hisse ve emlak piyasalarındaki köpükleri önlemek için sermaye akımlarını kısıtladıkları bir döneme denk düştüğüne vurgulandı.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın IMF'nin sermaye kontrolleri ile vergi, faiz oranları veya diğer politika araçlarının ülkelere sermaye giriş ve çıkışlarını azaltmak için kullanılması konusunda "çok pragmatik" bir görüş benimsediği sözlerinin altı çizildi.

"Geçici olarak bu tür araçlar kullanmak gerekebilir"

Strauss-Kahn "Doğru ekonomik politikalarının yerine alamaz ama doğru ekonomik politikaları yerindeyken geçici olarak bu tür bir araç kullanmak gerekebilir" diye konuştu.

Buna karşın, IMF icra kurulunun bazı üyelerinin kaygılarının da yansıtıldığı haberde "Bazı kalkınmakta olan ülkeler, IMF'nin sermaye kontrollerini onaylamasını istiyorlar, bunları benimsedikleri için piyasalarda siyasi olarak cezalandırılmamak için" denildi.

WSJ, IMF'nin attığı adımın, yükselen ekonomileri istikrarsızlaştırabilen "sıcak para"nın nedenlerine ilişkin tartışmaları körükleyebileceğini savunurken bazı kalkınmakta olan ülkelerin, küresel piyasalara aşırı sermaye pompaladığı için ABD'nin gevşek para politikasını sorumlu tuttuğunu ancak ABD yetkililerinin bunu reddettiğini kaydetti.

Türkiye'deki sıcak para

Bu arada, WSJ haberinde IMF verilerine dayanılarak yedi yükselen ülkedeki net sıcak para girişlerinin GSYH'ya oranlarını ortaya koyan bir tabloya da yer verildi.

2009 yılının üçüncü çeyreği ile 2010 yılının ikinci çeyreği arasındaki dönemi kapsayan tabloya göre, net sıcak para girişlerinin GSYH'ya oranı, Türkiye'de yüzde 6.9 iken, Güney Afrika'da yüzde 6.6, Brezilya'da yüzde 6.2, Peru'da yüzde 5.9, Tayland'da yüzde 5, Endonezya'da yüzde 2.6 ve Güney Kore'de yüzde 1.9 olarak hesaplanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir