IMF ve DB, toparlanmayı güçlendirmek için adımlar atacak

Kuruluşların geleneksel bahar toplantısından, 'risklerle mücadele için işbirliği' kararı çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu IMF - Dünya Bankası (DB) Bahar Toplantıları çerçevesinde toplanan Uluslararası Para ve Finans Komitesinin (IMFC) kapanış bildirisine göre, küresel toparlanma güç kazanıyor ancak kırılganlık sürüyor.

Komitenin 23'üncü toplantısının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda mevcut ekonomik görünüme yönelik önemli risklerin tartışıldığı ve toparlanmayı güçlendirmek için gerekli adımların atılmasına karar verildiği belirtildi.

Bildiride, finansal istikrara ve ülkelerin borç sürdürülebilirliğine yönelik risklerle başa çıkılması ve gelişmiş ekonomilerde mali konsolidasyonun zamanında uygulanmasını sağlamaya dönük sürecin hızlandırılması için güvenilirliğe sahip adımlara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Kapanış bildirisinde, gelişmekte olan ülkelerde aşırı ısınmanın önlenmesi ve yüksek emtia fiyatlarının doğurduğu risklerle mücadeleye yönelik adımların atılması ihtiyacı da dile getirildi.

Japonya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika izleniyor

Orta vadeli sürdürülebilirlik için istihdam yaratılmasının öneminin vurgulandığı bildiride, Japonya'daki depremin yarattığı ani ekonomik etki ile bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gelişmelerin yakından izlenmeyi gerektirdiği kaydedildi.

Politikaların önemli boyutta sınır ötesi etkilerinin olabildiğine işaret edilen bildiride, "Politikaların birbirlerine olan etkisini ele almak ve sağlam, dengeli bir küresel büyümeyi sağlamak için birlikte çalışmayı sürdürmeyi taahhüt ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Bildiride, finansal sektörün dayanıklılığını ve ekonomik toparlanmayı destekleme yeteneğini güçlendirmek için çabaların hızlandırılması taahhüdü de ortaya kondu.

Daha fazla işbirliği lazım

Aşırı finansal risk alımıyla mücadele ve finansal merkezlerin denetlenmesi ve düzenlemenin güçlendirilmesi için daha fazla ilerleme sağlanmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen bildiride, finansal düzenlemeyi geliştirmeyi amaçlayan son uluslararası anlaşmaların, daha etkili bir denetlemeyle birlikte hemen uygulamaya sokulması gerektiği kaydedildi.

Bildiride, sistematik açıdan önemli küresel finansal kurumların yol açtığı risklerle mücadele için daha fazla işbirliği ve ilerlemeye ihtiyaç olduğu vurgulandı.

IMF'nin bu alanlara ve makroekonomik politika çerçevelerine olan katkısından memnuniyetin ifade edildiği bildiride, ikili ve çok taraflı gözetimin güçlendirilmesi ve finansal ve makroekonomik boyutlar arasındaki bağların geliştirilmesi üzerinde durmaya devam etmek gerektiği belirtildi.

IMF'nin yabancı sermaye hamlesi

Bildiride, IMF'nin gözetim mekanizmasını daha da güçlendirmek için bir sonraki toplantıya kadar somut tekliflerin ortaya konulması çağrısında bulunuldu. Buna, risklerin tanımlanması, en fazla sistemik riskler oluşturan ülkelerin gözetimi ve gözetim sonuçlarının uyumu ve entegrasyonunun da dahil olduğu kaydedildi.

IMF'nin, yabancı sermaye girişlerinin idaresi konusundaki son çalışmasının, ülke deneyimlerine dayanan sermaye akışlarının idaresi için kapsamlı ve dengeli bir yaklaşıma doğru uzanması gereken bir adım olduğu belirtilen bildiride, böyle bir yaklaşımın, ülkelere özgü koşullar ve finansal entegrasyonun faydalarına gereken önem verilerek, hem dışa doğru sermaye akışlarına neden olan politikalar ve hem de yabancı sermaye girişlerinin idaresine yönelik tavsiyeleri kapsaması gerektiği belirtildi.

Bildiride, IMF'ye, küresel likidite, üye ülkelerin farklı deneyimleri, yabancı sermaye akışlarının serbestleştirilmesi ve iç finansal piyasaların geliştirilmesi konularındaki analizini derinleştirmesi çağrısında bulunuldu.

Düşük gelirliler iyi toparlanıyor

Düşük gelirli ülkelerin küresel krizden iyi bir şekilde toparlanmakta olduğu ancak birçoğunun, gıda ve petrol fiyatlarında son dönemki artışa karşı kırılganlığını sürdürdüğü belirtilen bildiride, bu fiyat şoklarının ekonomik ve sosyal etkisiyle başa çıkmanın önemi vurgulandı.

Bildiride, IMF'nin düşük gelirli ülkelerin ödemeler dengesiyle alakalı sorunlarını aşmalarına yardımcı olmak için politika desteği ve finansman sağlamaya devam etmesi gerektiği kaydedildi.

IMF'nin 2008 kotasının yürürlüğe girmesinden duyulan memnuniyetin dile getirildiği bildiride, tüm üyelerden, 2010 kotaları ve yönetim reformunun 2012 Yıllık Toplantılarına kadar yürürlüğe girebilmesi için çalışmaları istendi.

İşsizlik hala yüksek

Japonya'daki deprem felaketinden dolayı Japon halkı ve hükümetine başsağlığı mesajının da yer aldığı bildiride, IMFC'nin bir sonraki toplantısının 24 Eylül'de Washington'da yapılacağı açıklandı.

IMFC'nin başkanlığını yapan Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, kapanış bildirisinin yayımlanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, küresel ekonominin 2.Dünya Savaşı'ndan bu yanaki en kötü ekonomik darboğazı atlatmakta olduğu bir dönemde, tüm ülkelerin, politika reformunun ve daha iyi işbirliğinin önemini fark ettiğini belirtti. Shanmugaratnam, "Bir yıl öncesine göre daha iyi bir durumda olsak da hala kırılgan bir durumdayız. Çok dikkatli olmalıyız" dedi.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da özellikle yükselen petrol ve gıda fiyatlarının doğurduğu yeni tehditler gözönünde bulundurulduğunda, ülkelerin gevşememesi gerektiğini önemle vurguladı. Kahn, ekonomik toparlanmanın sürdüğünü ancak birçok ülkede işsizlik oranlarının hala çok yüksek olduğunu da dikkati çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir