IMF'nin büyüme tahminine gülüyorum

Bakan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin IMF tahmininin çok üzerinde büyüme gerçekleştireceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2012 yılından itibaren IMF'nin yapmış olduğu yüzde 2,5'luk büyüme öngörüsüne sadece gülüyorum. Türkiye ekonomisi, 2012 yılında da müteşebbisi, siyasi ve ekonomik istikrarıyla IMF'ye tahminlerinde yanıldığını gösterecek ve bunun çok üzerinde tahmin ediyorum iki katına yakın büyüme gerçekleştirecektir" dedi.

Bakan Çağlayan, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜMSİAD) ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen İl Şube Başkanları toplantısına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, dünyanın ekonomik tusunami ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, Türkiye'nin geçmişte görülmediği ve yaşamadığı kadar siyasi ve ekonomik istikrar yaşadığını, genç müteşebbis ve dinamik iş gücüyle krize meydan okuyarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin 9 sene önceki ihracat rakamının bugün iki sektörde yapıldığını ifade eden Çağlayan, bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 11.6, ikinci çeyreğinde ise yüzde 8.8 oranında büyüyerek rekor kırdığını bildirdi. Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında ise yüzde 10.2 oranında büyüdüğünü anımsatan Çağlayan, yıl sonuna kadar devam edecek olan büyümenin yıl sonunda yüzde 8'e yakın olacağını kaydetti.

2023 hedeflerine de değinerek, Türkiye'yi 2023'te dünyanın ilk 7 ekonomisine sokacak tutumda kararlı olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bunu yapmak içinde 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolardan fazla da milli gelir elde edecek Türkiye'nin 12 yılda her yıl ortalama yüzde 5'in üzerinde büyümesi gerekiyor" dedi.

"IMF'nin tahmininden 2 kat daha fazla büyürüz"

Çağlayan, 28 yaş ortalaması ve 74 milyon nüfusu, insan gücü, coğrafi ve jeopolitik konumuyla dünyanın cazibe merkezi haline gelen Türkiye ile ilgili yorum yapanların yine yanılacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisi yüzde 8,9 büyümüştür. 2009'daki küresel krizin etkisiyle yaşanan dağılmadan sonra o tarihte Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşlar, Türkiye'nin büyüme öngörülerinde ciddi oranda yanılmıştır. 2012 yılından itibaren yine IMF'nin yapmış olduğu yüzde 2,5'luk büyüme öngörüsüne sadece gülüyorum. Türkiye ekonomisi, 2012 yılında da müteşebbisi, siyasi ve ekonomik istikrarıyla IMF'ye tahminlerinde yanıldığını gösterecek ve bunun çok üzerinde tahmin ediyorum iki katına yakın büyüme gerçekleştirecektir."

Yaklaşık 10 yıl önceki ekonomik krizde yaşanan olaylara değinen Çağlayan, "Kötü bir siyasi yönetimden kötü bir ekonomik performanstan dolayı bir krize girmiş olan Türkiye ve bunun sonucunda işini, aşını ve onurunu kaybeden binlerce insan ve arkaya arkaya hayatına kıyan iş adamlarını unutmamak lazım" diye konuştu.

Yunanistan, İrlanda, İspanya ve Portekiz'in, Türkiye'nin 10 yıl önce yaşadığı ekonomik krizdeki durumu yaşadığını ifade eden Çağlayan, Avrupa'da sıkıntıya giren ülkelerin tamamında yüksek bütçe açıkları ve kamu borçlarının fazla olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir