IMF'ye Türk Başkan 'son derece güzel olur'

Maliye Bakanı Şimşek'e göre önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerden IMF Başkanı çıkması daha doğru.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bir Türkün Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığını üstlenmesinin ''Son derece güzel ve doğal olacağını'' söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki dönemde daha çok Türkiye, Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerden IMF Başkanı çıkması doğru olur" dedi.

Kanal 24'de bir programa katılan Bakan Şimşek, kendisinin de adının geçtiği IMF Başkanlığı ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. 2. Dünya Savaşından sonra global finansal mimari oluşturulurken bir centilmenlik anlaşması yapıldığını ve Dünya Bankası Başkanını ABD'nin, IMF Başkanını da Avrupa'nın belirlediğini ifade etti. ''Artık bunun değişmesinin zamanı geldi'' diyen Şimşek, bugün dünyanın eski dünya olmadığını, ekonomide ağırlık merkezinin ABD ve Avrupa'dan doğuya doğru kaydığını belirtti. Günümüzde gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinden daha fazla pay aldığını kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:

''Bu ülkelerin IMF ve Dünya Bankasında temsil gücünün de artması lazım. Türkiye'nin IMF'deki oy hakkı, kotası arttı. Türkiye, küresel ekonomik ve siyasi oyuncu haline geldi. Bugün bir Türkün de IMF Başkanı olması son derece güzel ve doğal olur. Türkiye, Avrupa'nın en büyük 6'ıncı ekonomisi, dünyanın da 16'ıncı büyük ekonomisi. Hedefimiz 2023'de dünyada ilk 10'a, Avrupa'da ilk 3'e girmek.

Bu çerçevede Türkiye'nin dünyada artan ağırlığına paralel zaman içinde bir Türkün de IMF Başkanı olması kadar doğal bir şey yoktur. Kendimle ilgili bir yorum yapamam ama bu tür konulara uluslararası siyasi sürecin sonucunda karar verilir. IMF'de yaşananlar üzücü. Öyle ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde daha çok Türkiye, Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerden IMF Başkanı çıkması doğru olur, olacak da.''

Türkiye'de IMF başkanlığı yapabilecek isimler var

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'de IMF Başkanlığı yapacak birçok arkadaşı bulunduğunu da dile getirerek, ''Kendimle ilgili birikimim, tecrübem, bunlardan zerre kadar eksikliğimiz yok. Bu işi çok iyi de yaparız ama şahsımla ilgili bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Türkiye'yi uluslararası arenada temsil etmek bizim açımızdan onur olur, gurur olur'' dedi.

Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını anlatan Bakan Şimşek, Türkiye'nin dünya ekonomisinden daha çok pay aldığını ve dünya ekonomisindeki konumunun güçlendiğini ifade etti.

Türklerin uluslararası finans kuruluşlarında ve diğer kuruluşlarda üst düzeyde temsilinin AK Parti dönemine denk geldiğini de vurgulayan Şimşek, Kemal Derviş'in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığının da bu çabalarla gerçekleştiğini söyledi. Şimşek, ''Bu Türkiye'nin gücüyle de orantılı bir şeydir. Türkiye, güçlendikçe, siyasi arenada güç kazandıkça bunlar başarılabiliyor'' dedi.

Cari açığın sorumlusu enerjide 'dışa bağımlılık'

Bakan Şimşek, cari açıkla ilgili görüşlerini anlatırken de, cari açığın en önemli nedeninin enerjide dışa bağımlılık olduğunu vurguladı. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

''Enerjiyle ilgili projeler hazırladık. Suyumuzu elektriğe dönüştürecek projeler devreye giriyor. Rüzgar enerjisiyle ilgili de çok sayıda proje uygulamada. Diğer yandan katma değeri yüksek ürünler üretmek için AR-GE'ye büyük önem veriyoruz. AR-GE harcamalarımız arttı. Savunma sanayinde eskiden sadece kendi ihtiyacımızın yüzde 25'ini içeriden temin ediyor, yüzde 75'ini dışarıdan alıyorduk. Şimdi araştırma geliştirmenin de etkisiyle Türkiye, savunma sanayi ihtiyacının yüzde 50'sini içeriden temin ediyor, yüzde 50'sini dışarıdan alıyor. Hatta çeşitli ülkelere savunma sanayi ürünleri ihraç ediyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir