İMKB ilk seansta sınırlı yükseldi

Borsada ilk seans 249 puan artışla 68.208 puandan kapandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Haftanın son işlem gününe yükselişle başlayan İMKB, ilk seansı 249 puan artışla 68.208 puandan kapattı. Açılışını 214 puan artışla 68.174 puandan yapan Bileşik Endeks en yüksek 68.469 seviyesini test ederken, satışlarla da en düşük 68.080 puana indi. Günün ilk yarısında 845 milyon TL işlem hacmi gerçekleşti. Yurtiçinde Dolar/TL 1.52, gösterge faiz yüzde 8.7 bölgesinde işlem görüyor.

Merkez Bankası başkanlığına TCMB Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Erdem Başçı atandı. Yeni başkan, 11 Aralık’ta Merkez Bankası’nın düşük faiz-yüksek munzam karşılıkları politikasını uygulamaya başladığını açıklayarak yeni politikanın ilk sinyalini veren isim olmuştu. Başçı'nın Merkez Bankası başkanı olması piyasalarda olumlu hava yaratırken, mevcut MB politikalarının devam edeceğinin de anlaşılması belirsizliği ortadan kaldırmış oldu.

TÜİK’in bu sabah açıkladığı istihdam raporuna göre; Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 547 bin kişi azalarak 3 milyon 44 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 2,6 puanlık azalış ile yüzde 11,9 oldu.

Öte yandan Bakan Şimşek, Mart ayında bütçe açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artarak 6,1 milyar lira olduğunu açıkladı. Şimşek, Ocak-Mart döneminde bütçe açığının yüzde 63,6 azalarak 11,3 milyar liradan 4,1 milyar liraya indiğini bildirdi.

Yurtdışında ise Çin’de enflasyon artışı sürdü. Sabah saatlerinde açıklanan verilere göre Çin ekonomisi ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 büyürken, Mart ayında yıllık TÜFE son 32 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 5.4’e yükseldi. Bu sonuçların ardından Çin’in kısa vadede yeni bir faiz artırımı ya da zorunlu karşılık oranlarında artırıma gitmesi bekleniyor. Bu beklenti bir miktar satış baskısı yarattı.

Avrupa cephesinde ise günün ilk gelişmesi not indirimi oldu. Moody's, İrlanda'nın notunu BAA1'den BAA3'e düşürürken, görünümü negatif olarak belirledi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir