İMKB'de varant pazarı açıldı

Varant piyasasınını önde gelen ihraççılarından Deutsche Bank, İMKB'de gerçekleştirilen gong töreninin ardından Türkiye'nin ilk varantlarını ihraç etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye piyasalarında çeşitliliği artıracak yeni yatırım aracı "Aracı Kuruluş Varantları" İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem görmeye başladı.

Global varant piyasasınını önde gelen ihraççılarından Deutsche Bank, İMKB'de gerçekleştirilen gong töreninin ardından Türkiye'nin ilk varantlarını ihraç etti.

İhraç edilen ilk varantlar, İMKB-30 Endeksi üzerinde bir alım ve bir satım varantı ile Garanti Bankası hisseleri üzerine bir alım ve bir satım varantı olarak piyasada yerini aldı.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İMKB'de işlem görecek varant sayısının 1 hafta sonra 13'e çıkacağını söyledi.

Önümüzdeki dönemde varant sayısında ciddi bir artış beklediklerini belirten Erkan, Deutsche Bank ile başladıklarını, arkasından İş Yatırım'ın geleceğini, piyasadan birçok bankanın başvurusu bulunduğunu söyledi. Erkan, onların da piyasaya girişiyle ciddi bir işlem hacmi beklediklerini söyledi.

Deutsche Bank Varant Türkiye Koordinatörü Roger Koep de 4 yıl önce başladıkları çalışmaları tamamladıklarını belirterek, Türkiye piyasasında bulunmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Yatırımcılara uygun varantları sunmak zorunda olduklarını belirten Koep, yıl sonunu kadar ürün sayısını 50'ye çıkaracaklarını bildirdi.

2011 sonuna kadar 250 ürün

Toplantıda verilen bilgiye göre Deutsche Bank, piyasa yapıcılığı ve kotasyon altyapısını geliştirmek amacıyla ciddi yatırımlar yaparak diğer gelişmiş piyasalarda kullandığı yüksek standartları Türkiye'deki varant platformuna uygulamış durumda.

Türkiye'de kullanılacak altyapı örneği, Almanya'da Deutsche Bank'ın haftada binin üzerinde varant ihraç edebilmesine günde 250 binin üzerinde kotasyon verebilmesine imkan tanıyor.

Banka, dört ürünle başladığı Türk varant piyasasında, ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla İMKB-30 Endeksine ve İMKB-30'un önde gelen hisselerine dayalı salım ve satım varantları ihraç etmeye devam edecek.

Bu amaçla, önümüzdeki bir hafta içinde dokuz varantı daha piyasaya sunacak olan Deutsche Bank, 2010 sonu itibarıyla 50, 2011 yılının sonuna kadar ise 250'nin üzerinde ürünü ihraç etmeyi hedefliyor.

Varantların fiyatları, dayanak varlıkların fiyatlarındaki değişimlere ve diğer varant parametrelerine bağlı olarak sürekli olarak güncellenecek.

Yatırımcılar seans saatleri boyunca her bir varant için alım-satım kotasyonlarını sürekli olarak izleyebilecek. Hisse senedi piyasası sürekli müzayede seansı başlar başlamaz piyasa yapıcı alım/satım kotasyonlarını gösterecek. Bu nedenle varant piyasası sürekli müzayede seansıyla aynı saatlerde çalışacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir