İmtiyazlı ortaklık önerilmesi yolunda çalışma yok

Barnier ile görüşen Bağış, şu anda Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık önerilmesi yolunda bir çalışma içinde olmadıklarını teyit ettiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransız yetkililerle yaptığı görüşmelerde, şu anda Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık önerilmesi yolunda bir çalışma içinde olmadıklarını teyit ettiklerini söyledi.

Bağış, Fransa'da iktidar partisinin dış politikadaki önemli isimlerinden Michel Barnier ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı Diplomasi Başdanışmanı Jean-David Levitte ile yaptığı görüşmelerle ilgili olarak Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bağış, Fransa tarafının Türkiye'ye şu anda imtiyazlı ortaklık önerilmesi yolunda çalışma içinde olduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirterek, "Fransız yetkililer bu konuda bir çalışma içinde olmadıklarını bize teyit ettiler. Müzakerelerinin sonucunu görmek istediklerini söylediler" diye konuştu.

Fransız yetkililerle yapılan görüşmede, Türkiye'nin AB üyeliği süreciyle ilgili tutumunu bir kez daha paylaştığını belirten Bağış, "Türkiye'nin tek hedefi var, o da eşit ve tam üye olmaktır. Bu konuda kararlılığımızı bir kez daha dile getirdik. Başka bir alternatifi kabul edemeyeceğimizi söyledik" dedi. Fransız yetkililerin de Türkiye ile ilişkilere verdikleri önemi dile getirdiklerini belirten Bağış, Türkiye'de yapılan reformların Avrupa'da çok yakından izlendiğini söyledi.

Bağış, imtiyazlı ortaklıkla ilgili soru üzerine, AB müktesebatında bu tür bir seçeneğin olmadığını, Türkiye ile açılan fasılların üye ülkelerin oy birliğiyle açıldığını ve yine oy birliğiyle kapatıldığını hatırlatarak, "Yeni bir seçenek için yine 27 ülkenin onayını almaları gerekecek. Farklı bir öneri getirmeleri gerekiyorsa 27 ülkenin desteğini almaları gerekir. 27 ülkeyi bulsunlar görelim bakalım" diye konuştu.

"AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden daha fazla ihtiyacı olacak"

Türkiye'nin AB üyeliğinin bugünden yarına gerçekleşmeyeceğini kaydeden Bağış, "Türkiye üye olmaya hazır olduğu zaman AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden daha fazla ihtiyacı olacak" dedi.

Avrupa'da ve Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olanları da anlayışla karşıladıklarını belirten Bağış, "Fransa'daki bu tür ön yargıları bu ülkede devam eden 'Türkiye Mevsimi' gibi etkinliklerle kıracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin tarihi ve köklü ilişkilerine atıfta bulunan Bakan Bağış, sıkıntıların giderileceğine inandığını söyledi.

Egemen Bağış, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin istikrarı ve refahı için de önemli olduğunu belirterek, genç ve dinamik bir nüfusa sahip, Avrupa'nın 6, dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip olan ve İsrail-Filistin ve Kafkasya gibi sorunlu yerlerde arabuluculuk girişimleriyle bölge barışına katkıda bulunan Türkiye'nin AB'ye önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "Bize destek olanlar karlı çıkacaktır" diye konuştu.

Bağış, Claude Gueant ile görüşecek

Bağış, Paris'teki temasları kapsamında bugün Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lelouche ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı Genel Sekreteri Claude Gueant ile görüşecek. Görüşmelerde, Türk-Fransız ilişkileri ve Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü tam üyelik müzakereleri öncelikle gündeme gelecek.

Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan Fransa, Ankara'ya "imtiyazlı ortaklık" önerilmesinde ısrar ediyor. Fransa, doğrudan AB üyeliğiyle ilgili olduğu gerekçesiyle tam üyelik müzakerelerinde beş faslın açılmasını veto ediyor.

Bağış bugün ayrıca, Fransa'daki "Türkiye Mevsimi" etkinliklerinin eşbaşkanı Henri de Castries ile görüşecek.

Fransa'daki temasları çerçevesinde yarın Türk dernekleri temsilcileriyle görüşecek olan Bağış, Fransa'da devam eden "Türkiye Mevsimi" çerçevesinde düzenlenen "Ramazan Geceleri" etkinliğinin kapanışında Chatelet Tiyatrosu'nda düzenlenen, Sezen Aksu ve diğer Türk müzisyenlerin katılacağı konseri izleyecek.

Bağış, pazar günü Paris'ten ayrılacak