İnce: Ekonomi rakamlarını doğru söyleyelim

İnce, "Rakamları düşük göstermek için alicengiz olaylarından uzak duracağız. Ekonomi rakamlarını doğru söyleyelim. Güven veren bir ülke olduğumuzda dolar kendiliğinden düşecektir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Liderler FOX'ta programına konuk oldu. İnce, Fatih Portakal'ın sorularını yanıtladı.

İnce programda, "200 bin öğretmen emekli olacak. Sabahçı-öğlenci ve birlikte olan sınıflar ayrılacak. Böylece eğitimin niteliği değişecek. AK Parti döneminde bütçeyi artırdılar ama kalite artmadı. Nasıl başlayacağız eğitime? 20 yılda 10 bakan, 5 sınav değişti. Bir yıl uzlaşma bekliyorum. Bir yıl eğitimi tartışacağız. Eğitimde siyasal uzlaşma olmadan çözemeyiz. Her yıl palavradan reform yapmaktansa siyasal uzlaşmayı yapacağız. Bunları yapabilmemiz için para lazım bize. Ekonomiyi nasıl düzenleyeceğiz? Yargı düzelmelidir. Evrensel kurallar gerekiyor. Yabancı yatırımcı buraya gelmeli. İdeolojik saplantılara takılmış bir Cumhurbaşkanı var. Merkez Bankası Başkanı'nı siyasal partiye çağırmak Türkiye'yi küçük düşürmektir. Bunlar bağımsız olmalıdır." ifadelerini kullandı.

İnce, konuşmanın devamında "Büyüme rakamlarınız, işsizlik rakamlarınıza kimsenin inandığı yok. AVM ekonomisinden çıkabilmek için birincisi demokrasi. Dolar yükseldi bugün. 2017'deki orta vadeli programda 2018'in sonunda 3,73 olacak diyor. 2019'da 3,92 olacak. 2020'de 4,02 olacak. Şimdi dolar 4,40. Sonra diyor ki; Bizi dolarla terbiye etmek istiyorlar. Sen onların suç ortağısın. Geçmediğimiz köprünün, yatmadığımız hastanenin parasını ödüyoruz. Bunu nasıl çözeceğiz. Birincisi, soygun düzenini engelleyeceğiz, bilimi egemen kılacağız. Rakamları düşük göstermek için alicengiz olaylarından uzak duracağız. Ekonomi rakamlarını doğru söyleyelim. Güven veren bir ülke olduğumuzda dolar kendiliğinden düşecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinden bahseden İnce, Kılıçdaroğlu'nun kendisini evine davet ettiğini, "Araştırdık, araştırmalar yaptık, çalıştık, kamuoyunu ve sokağı dinledik. Senin aday olmanın doğrusu olduğunu düşündük." dediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun, karşısına iki kez genel başkanlık için aday olmuş, rakip olmuş birini cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesiyle çok büyük bir centilmenlik gösterdiğini ifade eden İnce, 4 Mayıs’tan itibaren 14 miting yaptığını ve aralıksız çalıştığını belirtti.

Türkiye'de hukukun güvenilirliğinin sorgulanır hale geldiği savunan İnce, şöyle konuştu:

"Türkiye’de şu anda anayasa, bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından rafa kaldırılmış bir durum var. Türkiye’de sınırlar çizilmiş falan değil, bir kişinin sınırları var, her şeyi o belirliyor. 2002'den beri Meclis'teyim, 22. dönem Parlamentosunda komisyonda çok tartışmalar yaptım. Çok geri adım attırdık. Bugün öyle bir durum yok, bugün Türkiye’de yargıyı, yasamayı, yürütmeyi tek başına kontrol eden bir kişi var."

Türkiye'de kuralların işlemediğini öne süren İnce, "Böyle bir durumda ekonomi alarm veriyor, döviz durdurulamıyor. Böyle bir durumda ben cumhurbaşkanı olacağım. Ben çok büyük bir zorlukla karşı karşıya olacağını biliyorum. Bunun farkındayım, bilincindeyim ama bu ürkütmüyor beni. Kuralları doğru koyarsak, bu işin içinden çıkabiliriz. Örneğin, şu anda bütçe yapma yetkisini veriyor mu cumhurbaşkanına? Evet. Yani 81 milyonun bütçesini tek başına karar verme hakkı var mı? Var. Bu millet bu hakkı referandumda bir kişiye verdi, ne yazık ki verdi. Ben bu yetkiyi kullanmayacağım. Ben bu yetkiyi Meclis'e devredeceğim. 600 kişi karar versin buna." ifadelerini kullandı.

"Sorunları çözmeye talibim"

Cumhurbaşkanı adayları olarak birbirleriyle yarıştıklarını, rakip olduklarını, düşman olmadıklarını, bu milleti barıştırmaya, uzlaştırmaya, sorunlarını çözmeye talip olduğunu belirtti.

"Seçilirsem OHAL'i kaldıracağım"

Muharrem İnce, seçilmesi halinde OHAL'i hemen kaldıracağını, çünkü bunun Türkiye'de hiç kimsenin işine yaramadığını söyledi.

Sandık güvenliği

Sandık güvenliği konusunda vatandaşların rahat olmasını isteyen İnce, "CHP'nin zayıf olduğu bölgelerde Saadet Partisi, İYİ Parti var. Onların zayıf olduğu bölgede Demokrat Parti var, CHP var. Sandık güvenliğinin sağlanacağından eminim. YSK'da bir yanlış olur mu derseniz? Hiç merak etmesin yurttaşlarımız. Ben her gittiğim yerde avukat arkadaşlarımıza çağrıda bulunuyorum, cübbelerinizi arabanızda gezdirin diyorum." diye konuştu.

İnce, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ABD'den Fetullah Gülen'in iadesini isteyeceğini, iade edilmemesi halinde İncirlik üssünü kapatacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir