İnce: Türkiye'nin Güney Kore'yi örnek alması lazım

Cumhurbaşkanı adayı İnce, "Türkiye'nin Güney Kore'yi örnek alması lazım. Güney Kore eğitilmiş iyi mühendisleri ile yaptı bunu. Türkiye'nin eğitime ciddi bir yatırım yapması lazım. Bir Güney Kore'nin bir de Türkiye'nin 1980'den bu yana, 38 yıldan beri geldiği duruma bakın." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CNN Türk'te bir programa katılan Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ekonomi politikalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İnce, "Üst akıl. Kim bu? Sayın Erdoğan'a sesleniyorum. Türkiye'nin 450 milyar dolar borcu var. Bunun 320 milyar doları son 16 yılda yapılmış. Yabancının Türkiye'den alacağı var. Alacağı olan birisi Türkiye'yi batırmak ister mi? Yabancı önce alacağını almak ister. Kimse bu üst akıl, gel beraber mücadele edelim. Yalan söyleme insanlara." dedi.

İnce, Güney Kore'nin ekonomi yönteminin örnek alınması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'nin Güney Kore'yi örnek alması lazım. Güney Kore eğitilmiş iyi mühendisleri ile yaptı bunu. Türkiye'nin eğitime ciddi bir yatırım yapması lazım. Bir Güney Kore'nin bir de Türkiye'nin 1980'den bu yana, 38 yıldan beri geldiği duruma bakın." dedi. 

İnce, Güney Kore'nin gelirinin 2 bin dolardan 30 bin dolara geldiğini, Türkiye'nin ise aynı miktardan hala 9 bin doların bile altında olduğunu söyledi.

İnce, "Seçimi kazanırsam, bir hafta içerisinde Merkez Bankası'nın para politikaları bağımsız olacak. Merkez Bankası Başkanı CHP Genel Merkezi'ne çağrılmayacak. Zorlama tedbirlerle ekonomi olmaz. Kurmayları toplayacağız, gelenleri gidenleri hesaplayacağız. Kamu bankalarını sektörel olarak yeniden yapılandıracağız. Kamu bankalarının düzenini yeniden kuracağız. Türkiye dışarıdan para aldı değil mi? Türkiye bu parayı taşa, toprağa, betona gömdü. Üretim yapmadığı için, fabrika açmadığı için alamayacak.
Şirketler bir bir iflas ederken, ben orada hafriyat mı kazacağız? Tabi ki durduracağım Kanal İstanbul'u. Ne işimiz olur? Türkiye'nin kuralları işleyen bir ülke olması lazım. Bir Fransız, bir İngiliz 'Türkiye bir hukuk devletidir' diyebilmeli." ifadelerini kullandı.

İnce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vaatleriyle ilgili sorulan soruya, "16 yıl sonra 'ben şunu yapacağım' diyemez. Deme hakkı yok. Ancak özür dileyebilir. 'Ben ekonomiyi düzelteceğim' demek ayıptır. Ne zaman düzelteceksin? Bugün '3600 vereceğim' diyor. Kasım 2017'de CHP'li vekiller önerge verdi. Bu önergeleri AK Partililerin oylarıyla reddetmiş. CHP vekilleri bu önergeleri vermiş, reddetmişsin. Şimdi bir 'ince' korkudan, İnce 'Size 3600'ü vereceğiz' demiş, aklın başına gelmiş, şimdi çıkmışsın '3600 vereceğiz' diyorsun. Bunlar komik. Ben vereceğim. Çünkü yalan söylemedim bu millete." yanıtını verdi.

İnce, Erdoğan'ın açıkladığı projeden beğendiğiniz var mı? sorusuna yanıt olarak, "Bugün ayrıntılı incelemedim ama yarın akşam incelerim. Atatürk Havalimanı'nın olduğu yere park yapacaksa desteklerim. Ama zaten o yapamayacak, ben yapacağım." dedi. 

İnce açıklamalarının devamında şunlara değindi:

Ben kimsenin çocuk sayısına karışamam. Beni cumhurbaşkanı olarak çocuk sayısına karışma hakkım yok ama sütte mamadaki KDV'ye karışma hakkım var. Mamada, sütte, bezde KDV'yi indireceğim. Musluktan akan sudan 5 vergi alınıyor. Elmas, pırlanta, yatta ÖTV yok.

Alevileri şimdi mi hatırladın, 16 yıldır hiçbir şey yapmayacaksın seçimden önce mi yapacaksın.

2002'de Kocaeli'nde bir konuşmasında 'Atanmayacak öğretmen kalmayacak' demişti. Şuan atanamamış 320 bin öğretmen var.

15-29 yaş nüfus arasında 19 milyon gencimiz var. Ben Cumhurbaşkanı olsaydım, sadece bununla ilgilenirdim. 19 milyon genç arasında, 5 milyon genç okulda değil, işte değil, kursta değil. Nerede olduğu belli değil. Kaydı yok. Bu ülke kalkınabilir mi? Ben cumhurbaşkanı olsaydım sadece bu işle ilgilenirdim.

"Eğitimde 1+8+4 sistemi olacak"

4+4+4 sistemi devam etmeyecek. 16 yılda 6 bakan, 5 sınav değişikliği. Sınavda 9 ay kala bi değişiklik yapıldı, 7 ay kala bir daha yapıldı... 2 ay kala da tarih değişikliği yapıldı. Neden çocukların sınav tarihini değiştiriyorsunuz? Seçimin tarihini değiştirin. Bir yanda sınav, bir yanda seçim... Hangisi daha değerli? Bence sınav daha değerli. Çocukların geleceği siyasetçilerin geleceğinden daha değerlidir. Önce çocuklar sonra biz.

Eğitimde 1+8+4 sistemi olacak. Ayrıntılarını açıklayacağız.

Asla dayatma olmayacak. Taraflarla masaya oturacağız. Siyasal uzlaşma sağlayacağız. Milli politikamız olacak.

Sınav güvenilir, geçerli ve adil olacak.

FETÖ ile AK Parti birlikte aynı bedende iki ruh gibilerdi. Birlikte yaptılar bunları. Bunu 2013'e kadar yaptılar. Komik bir şey söyleyeyim size; Bu resmi belgedir. 17-25 Aralık'tan sonra, FETÖ'cü okullara devlet 114 trilyon para harcadı. Ne zaman biliyor musunuz? Tarihini de söyleyeyim; 2015-2016 eğitim-öğretim yılında. Bu benim soru önergem. Milli Eğitim Bakanlığı'nın cevabı. Henüz kapatılmamış. Ben sormuşum.

Siz devlet memuru olsaydınız çocuğunuzu bu okullara verdiğiniz için işinizden oldunuz mu? Var mı böyle insanlar, var. O bakan ne olacak? O bakanı atmayacak mıyız? Bank Asya'da hesabı var diye adamı işinden atacaksın, bu bakanı nereye atacağız? Sayın Erdoğan. Bu bakanı neden dışarı atmıyorsun?

Bu konularda ilginizi çekebilir