İngiliz hükümeti ziyareti fırsat olarak görülüyor

İngiltere Başbakanı May'in Türkiye ziyareti fırsat olarak görüyor. İngiliz hükümeti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiliz hükümeti, Başbakan May'in hafta sonu Türkiye'ye yapacağı ziyareti iki ülke ilişkileri açısından fırsat olarak gördüğünü bildirdi.

İngiltere Başbakanlığı Sözcüsü düzenlediği haftalık basın brifinginde, Başbakan Theresa May'in 28 Ocak Cumartesi günü yapacağı Türkiye ziyaretine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Sözcü, Başbakan May'in ABD ziyaretinin ardından Ankara'ya geçeceğini söyleyerek, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'la görüşeceğini kaydetti. Başbakanlık Sözcüsü, "Başbakan May, Türkiye'nin bir an önce ziyaret etmek istediği ülkelerden biri olduğunu söylemişti. Çünkü Türkiye bizim için özellikle güvenlik, savunma ve ticaret alanlarında oldukça önemli bir ortak. Bu ziyaret, bu alanlarla ilgili görüşmek için bir fırsat olacaktır." dedi.

Ziyaret sırasında iki ülke arasında savunma ya da güvenlikle ilgili anlaşmalar imzalanma ihtimaline ilişkin ise Sözcü, "Bu ziyaret, iş birliğimizi ve karşı karşıya olduğumuz ortak zorluklarla ilgili birçok konuyu görüşme fırsatı verecektir. Irak'ta ve Suriye'de DEAŞ'a karşı verdiğimiz ortak mücadelenin olumlu etkilerini, Türkiye gibi ülkelerde görüyoruz. Özel anlaşmalarla ilgili ise ziyaretin nasıl geçtiğine ve sonuçlarına bakacağız." açıklamasında bulundu.

İngiltere'nin 'Kıbrıs' için desteği sürecek

Kıbrıs konusunun da May'in Türkiye ziyaretinin gündeminde bulunacağını dile getiren Başbakanlık Sözcüsü, Kıbrıs sorununun çözümündeki mevcut ivmenin korunmasını istediklerini ve İngiltere'nin bu yöndeki çabalara desteğinin süreceğini vurguladı.

İngiltere Başbakanlığının haftalık düzenlediği basın brifinglerinde geleneksel kural olarak kayıt alınmasına müsaade ediliyor ancak Başbakanlık Sözcüsünün isminin haberlerde kullanılmasına izin verilmiyor.

May parlamenterlerin talebini kabul etti

Öte yandan Başbakan May, aralarında Muhafazakar Parti üyelerinin de olduğu parlamenterlerin Brexit planları için bir politika belgesi (White Paper) yayınlanması taleplerini kabul etti.

May hükümetinden bakanlar daha önce yaptıkları açıklamalarda, Başbakan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmanın Brexit planları konusunda yeterince açıklık ortaya koyduğunu, politika belgesi yayınlanmasına ihtiyaç olmadığını savunuyorlardı.

Parlamenter Chris Philp'ten gelen bir soruya yanıt veren Başbakan May, "Parlamentoda, Brexit planlarının bir white paper olarak görmek konusunda bir arzunun olduğunun farkındayım. Plarımızı bir white paper olarak yayınlayacağız" diye konuştu.

Başbakan May, parlamentonun hükümetin Brexit sürecini denetlemek için yeterince fırsatının olacağını da ifade etti.