İngilizler referanduma gidiyor

İngiltere'de halk yarın 'Alternatif Oy' içeren seçim sistemini oylayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere'de yarın halk, seçim sisteminin değiştirilmesine karar vermek için sandık başına gidiyor.

En son 1975 yılında İngiltere'nin o dönemki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna katılımına ilişkin düzenlenen referandumda oy kullanan İngiliz halkı, 36 yıl aradan sonra yapılacak bu halk oylamasında bu kez seçim sistemi hakkında görüş belirtecek.

İngiltere'de mevcut seçim sistemi, dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenleniyor, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alan kişi doğrudan milletvekili seçiliyor. Referanduma sunulacak "Alternatif Oy" seçim sistemiyle ise seçmenlerden, adayları sıralamaları istenecek ve seçilebilmek için herhangi bir adayın yüzde 50 oy oranına ulaşması gerekecek. Dolayısıyla AV seçim sisteminde herhangi bir adayın yüzde 50 oy oranına ulaşması için yapılan sıralama önem taşıyacak, yani seçmenlerin ilk tercihlerinin yanı sıra diğer tercihleri de göz önünde bulundurulacak.

Referandumda kullanılacak oyların ertesi gün sayılmaya başlanması ve sonuçların aynı gün açıklanması beklenirken, İngiltere'de yarın halk oylamasının yanı sıra 279 yerde yerel seçim ve İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler parlamentoları için milletvekili seçimi yapılacak.

"Alternatif Oy" seçim sisteminin dünyada üç yerde, Avustralya, Fiji ve Papua Yeni Gine'de uygulanıyor

Bu konularda ilginizi çekebilir