İngilizlerin Fish & Chips’i Türkiye’de”Fish & Bread” oluyor

Tarihi Eminönü balık ekmekleri, zincir balık ekmek restoranlarına girdi. Türk balıkçıları, birer birer balık ekmek zincir restoranı açmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - İngilizlerin Fish & Chips’i, Türkiye’de” Fish &Bread” konseptiyle yayılmaya başladı. Eminönü’nün teknelerde satılan tarihi balık ekmekleri, zincir balık ekmek restoranlarına girdi. Daha önce Almanya’nın en eski balık fast-food restoranı Nordsee 2009’da Türkiye  pazarına girmiş, ancak Türk insanının balık yeme alışkanlıklarına uyamadığı için pazardan çıkmıştı.
Bunun üzerine pazarda boşluğu gören Türk balıkçıları, yeniden pazara çıktı, birer birer balık ekmek zincir restoranı açmaya başladı. Dardanel’in, Dardenia markasıyla İstanbul’da 4 şubesi var. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, gelecek 5 yıl boyunca her yıl 10 “Dardenia” açmayı planladıklarını söyledi. Sagun Group’un fast food balık ekmek markası Fish-Box. Şirket, ilk şubesini Samandıra’daki merkezinde kurdu. Balık ekmek, salata ve helvadan oluşan menüyü 5.90 liraya satacak. Şirket, ilk yılsonunda franchise ile 30 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Ankara merkezli MyFish’in şu anda 4 şubesi var ve yurtiçi ve yurtdışında franchise ile yeni mağazalar açarak 2015’de 10 restorana ulaşmayı hedefliyor.
Afrikalılar, Türklerden daha fazla balık tüketiyor Türkiye’de kişi başı yıllık balık tüketimi dünyadaki diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında hala istenilen boyutta değil. Japonya’da yıllık kişi başına balık tüketimi 70 kg, İzlanda’da 90 kg, Afrika’da 8.3 kg. iken Türkiye’de sadece 8 kg. Dünya genelinde tüketim ortalaması 17 kg. Diğer yandan 2012’de Türkiye’de kişi başına yıllık kırmızı et tüketimi 45 kilogram ve tavuk tüketimi 25 kilogram iken balıkta bu rakamın 8 kilogram’da kalmasını Türk balıkçıkları, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke için bu miktarın oldukça düşük olduğunu ve balığın sofralarda hak ettiği yere ulaşamadığını ifade ediyor. Balıkçılar, bu durumun nedeni ve sektörün eksiklikleri olarak, yemek alışkanlıkları, güvenli marka eksikliği ve tanıtım yetersizliğini gösteriyor.

Dardanel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen:

[PAGE]

Dardanel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen:

5 yılda 50 şubeye ulaşacağız. İlk 2 sene yapılanma ve marka çalışmalarımız için çalıştık. Önümüzdeki yıllarda büyüme ve yaygınlaşma konularına ağırlık vereceğiz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl 10 şube açmayı planlıyoruz.
Dardenia şubeleri, şuanda olduğu gibi yine yoğun caddeler ve AVM’lerin çoğunda bulunacak ve kolay ulaşılabilir noktalarda olacak. 2012 Türkiye’de franchise için ciddi başvurular aldığımız bir yıl oldu. Dünyada Rusya, Ukrayna, Avustralya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, Uzak Doğu ülkeleri gibi farklı noktalardan master franchise olmak için başvurular aldık. Menü fiyatları 13,90 ile 23,90 lira arasında değişiyor.
Formülü sadece bize ait yumuşacık ekmek arasına teppanyaki ızgarada hazırlanan somon/ levrek/uskumru ya da tavada kızartılan mezgit/hamsi eklenen Fish&Bread ürünlerimizin yanı sıra lagos, orkinos, uskumru, somon, levrek gibi balık çeşitleri ile salata; en iddialı olduğumuz ürünlerimizden. Dardenia’yı yaratırken amacımız; fast food’a alternatif sağlıklı lezzetler sunmak ve a balık yemeyi lüks olmaktan çıkarmaktı”

Sagun Grup Yönetim Kurulu Üyesi Oğulcan Kemal Sagun:

[PAGE]

Sagun Grup Yönetim Kurulu Üyesi Oğulcan Kemal Sagun:

Balık ekmek, salata ve helva menüsü 5.90 lira Group Sagun  bünyesinde ayrılan bir yatırım bütçesi ile geliştirdiğimiz balıkekmek franchise markamız Fishbox  projesinin başlama zamanı 2011’in başlarına denk geliyor.
Markamızın, kiosk ve büfe konsept tasarımları tamamlandı. Uzman birçok şef ile hazırlanan soslar ile menüler müşterilere sunulmak üzere tasarlanmaya başlandı.  Fishbox’ın kuruluş amacı Türkiye’deki mevcut kişi başı yıllık 8,6 kg. olan balık tüketimini, muasır medeniyetler seviyesi olan 15 kg. üstüne taşımak. Fishbox, Türk insanı ne zaman ki sokağa çıktığında “ayaküstü” olarak adlandırılan şekilde, yani fast-food olarak hamburger, döner, çiğ köfte yerine balık ve su ürünleri tercih etmek isterse, hizmete hazır hale gelecektir. Fishbox içinde 3 çeşit balık-ekmek, 3 çeşitte kızartma olmak üzere 6 ürün bulunuyor. Mevcut ürünlere salatalar, soğuk sandviçler ve porsiyonlar olmak üzere birçok balık ekleme imk‚nı var. Gelen franchise başvuruları ve eski başvurular değerlendirilip bekletiliyor. Ürün yelpazesi içinde bulunan bütün çeşitler, 5,90-9,90TL fiyat aralığında.

Myfish Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul:

[PAGE]

 

Myfish Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul:

Londra ve Moskova ile Francihse için görüşüyoruz. Myfish’i 2003’te Ankara’nın en büyük Alışveriş Merkezi Ankamall’da açtık. 100 bin lira yatırım yaptık. 2 ortaklı bir limited şirketiyiz. Myfish yalnız balık ekmek değil, deniz ürünlerinin tümünü kapsayan ve zeytinyağlılar ile ege otlarının birçok çeşidini içinde barındıran bir mutfağa sahip. Ankara Gordion ve Cepa AVM, İstanbul’da Capitol AVM ve Antalya Deepo Outlet Center olmak üzere 4 şubemiz var. Konseptimizin AVM’ler için yaratılmış olması ve AVM’lerin iş hacminde kurulduğu ve yayılmaya başladığı yıllara oranla düşüşe geçmesi nedeniyle 2013-2014  için yurtiçinde mağaza açma planımızyok. Ancak şartlar uygun olduğu takdirde 2015’de 10 restorana ulaşmayı planlıyoruz. Franchise’ın yatırım bedelimiz 350 bin lira. 100-150 m2 yerler için yurtiçi ve yurtdışından francshee talebi alıyoruz. Yurtdışı değerlendirmelerimiz özellikle Londra ve Moskova için sürüyor. Menü fiyatlarımız 10 ile 30 lira arasında. Myfish ürünleri genellikle fesleğen, sarımsak, kekik gibi “şifalı otlar” içeriyor. Deniz ürünleri, Ege otları ve zeytinyağlılardan oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Myfish restoranları ayrıca, müşterilerine Ege Mutfağı dışında birçok ülkenin önemli deniz ürünleri yemeklerini de deneme imkanı sunuyor. İspanyol mutfağından Paella, İngiliz mutfağından Fish and Chips, Norveç mutfağından tütsülenmiş somon gibi ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Myfish’de ayrıca geleneksel lezzetlerimizi balık ve deniz ürünleri ile birleştiren Balık Beğendi, Balık Buğulama, Balık Kokoreç Hamsili Pilav gibi ürünlerimiz müşterilerimize sunulmaktadır.