İnglizler'e laz markası giydiriyor

Bayramlık çikolata kutusu tasarlayarak yola çıkan girişimci Selda Eruzun, Almanya'dan Filipinler'e kadar beş ülkeye iş kıyafeti tasarlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bayramlık çikolata kutusu tasarlayarak kazandığı 100 TL ile yola çıkan iş kadını Selda Eruzun'un başarı hikayesi, kadın girişimcilere örnek oluyor. Çalıştığı iş yerlerinde rengarenk kıyafetleri nedeniyle sürekli eleştiri alan Eruzun, Lazca bir sözcük olan "Washa" adını verdiği firmasıyla kurumsal kıyafetleri baştan tasarlıyor. Ülker, Coca Cola, Mey İçki, İnoksan gibi 2 bin firmaya kurumsal kıyafetler tasarlayan Eruzun "Anayasanın bile değiştiği Türkiye'de, kurumların sıkıcı iş kıyafetlerini yenilememesinden" yakınıyor. Eruzun Almanya'dan Filipinler'e değin beş ülkeye iş kıyafeti tasarlıyor.

Hedef 3 bin firmaya ulaşmak

İş giysilerinin sıkıcı havasını modaya uyarlayan firma, kısa sürede ününü sınırlar ötesine taşımayı başardı. Selda Eruzun, şirketini kurarken geldiği toprakları unutmamak için Lazca'da hareket, değişim anlamına gelen bu sözcüğü kullandığını anlatıyor. Eruzun, "İlk olarak moda tasarımı eğitimi aldım. Sonra bir firmaya çikolata kutusu tasarlayarak ilk paramı kazandım. Her kazancımı işe yatırarak markayı kurdum ve şimdi Türkiye'nin en önemli firmalarının iş kıyafetlerini hazırlıyoruz. Restoran, cafe, otel, temizlik şirketi, eğlence mekanı, organizasyon firmaları gibi yüzlerce alanda kurumların modasını belirliyoruz... Almanya, Hollanda, Filipinler, İngiltere ve Kıbrıs'a kadar uzandık. 60 kişiye istihdam sağlıyoruz. Hedefimiz yılsonuna kadar 3 bin firmaya ulaşmak" diye konuştu.

Fısıltı gazetesiyle yayıldı

Kurumsal moda alanında Türkiye'de faaliyet gösteren ender firmalardan biri olduklarını anlatan Selda Eruzun, "Hedef pazarın henüz yüzde 5'ine bile ulaşamadık. Biz sadece iş kıyafeti dikmiyoruz, o kurumun hedefleri ve kimliğine uygun özgün tasarımlar yapıyoruz. Teknik ekipmanları süper kahraman, eğlence mekanı çalışanlarını 'Marilyn Monroe' gibi ve mistik mekan çalışanlarını da 'Osmanlı beyefendileri' gibi giydiriyoruz. Modacı çok güzel tasarım yapsa da üniformacı istendiği gibi dikemediğinde kuruma zarar veriyor" şeklinde konuştu.

Yaptığı işin "fısıltı gazetesiyle" yayıldığını anlatan Eruzun, ilk başta el işçiliğiyle başladığı üretimde bugün tam donanımlı bir atölyede 60 kişiye istihdam sağladığını belirtiyor. Yakın zamanda Nişantaşı, Etiler gibi semtlere gösterim odaları açacaklarını anlatan Eruzun, kazandıkları her kuruşu yeniden yatırıma aktardıklarını söyledi.

İşçi tulumlarını rengarenk hale getirdik

Firmaların kıyafet seçerken kurum imajı, algı, renklerin anlamları gibi kriterlere yeterince önem vermediğini anlatan Selda Eruzun, "İlk 3 saniye güven ve sevgiyi kazanmak için çok önemli. İnsanların kafasında ne algı oluşturulmak isteniyorsa biz ona göre tasarımlar yapıyoruz. Bir kuruma girdiğinizde sizi karşılayan insanların kıyafetleri algınızı etkiler. İş dünyası ile modayı sentezleyerek çalışanların iş elbisesi, işçi tulumu diye beğenmedikleri kıyafetleri rengarenk bir hale getirdik. Çalışanlar kıyafetlerimizi o kadar beğeniyor ki sosyal hayatlarında da giymek istiyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir